Flugor

 

 

 

 

 

 

Hem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem

 

 

 

24/9-15

Söndagen den 17/8

Efter en häktisk säsong med mycken rapportering har jag nu lite mer tid att skriva lite under bloggen.

Summerar en kanonsäsong för många av älvens nya och gamla fiskare. Trots detta har frågan(helt berättigande) ställts om det varit rekordmånga laxar uppe eller är det antalet fiskare som gett rekordet. Fällan har faktiskt öppet än! Det har tydligen inte fångats det antal avelsfiskar som önskats! Ser man till de laxar som visat sig under säsongen, så är det mycket färre än förra året! Stora fiskar har fångats iår och eftersom man räknar med en viktökning på återvändande fisk med 4-6 kg/år, så kanske det kommer upp någon/några monster nästa år!

Med framgång kommer också en mörkare baksida som man sett efter älven i år. Många fiskare på små korta sträckor ger, självklart irritationer. Det har varit några bråk efter älven som gett lite besk eftersmak. Och öringsfrågan, vart tog sommaröringarna vägen?! (har tagit upp detta redan på huvudsidan).

Några av mina bästa öringsstunder (6,0. 5,8. 5,0. 5,8, 6,4. 5,2 kg)

Varmt vatten gjorde att det kom tidiga steg och gjorde fisken slö tidigt. Vattentemper uppemot och även lite över 25° är inte bra för våra fettfenor! Alla återutsättningar genererade säkert i flertalet döda fettfenor! Många fiskare hade nått 13-14 laxar tidigt och ville självklart fiska vidare, detta gjorde att några killar efter älven satte tilbaka många fiskar (med återutsatta har några nått uppemot 30 fiskar under året)!

Men åter till det possitiva, många, stora laxar! Många hårda drillningar! Flertalet tappade, felkrokade gjorde året till en magisk upplevelse för många av våra fiskekamrater!

Topphändelser:

1. Pentti Juntunen´s rullstolsfångade lax (första iälvkarlebys historia)!

2. De fem laxarna över 20 kg!

Peter Jonsson 22,9 kg, Anders Ingels 21,6 kg, Håkan Lukkarinen 20,3 kg, Jens Ekholm 20 kg och Marcus Pedersen 20 kg!

3. Rekordet på 1430 laxar (varav 86 återutsatta)! Medelvikt på 9,46 kg, 104 st över storfiskregistreringsvikten 14 kg!, 25 st över 17 kg, 9 st över 185 kg. 12 laxar flugspöfångades 4 återutsattes.

Egna topphändelser:

Sommaren! Majlax!, Junilaxar, Julilaxar och Augustilaxar! (några av dessa):

Bergeforsresan med:

Blanka otroligt starka laxar! Trevliga medresenärer! Kanonboende! Väder! Öringen! Drillningarna!

Öringen och några av laxarna:

Onsdag 4/6-14

Antalet timmar vid älven bra eller dåligt för sinnena?

Ibland blir man lite avis på de som kan fiska hela tiden. Men bara ibland, nöjet blir större med mindre tillfällen att utöva sin favorithobby.

Hur blir man efter hela dagar i flera veckor/månader efter älven? Effektiv? Har man egentligen roligt eller är det en tävlig hela tiden? Undertecknad har sett det senare under flera år! Kanske även dragits in i tempot själv.

Man måste då se till hur många gånger man har tid till att vara vid älven, jämfört med vad som skall göras med familj/hus/barn innan sommaren är över! Man kan alltså inte som arbetande pappa/mamma, man/fru, husägare, djurägare mm konkurrera med de som har all sin tid i fritid.

Det är tävling 2 ggr/år, låt det vara så.

Stressen man vill bli av med under semestern blir bara värre om man hela tiden jagar antalet lax jämfört med nån annan! Kommer sen utmattad till ett helt års jobbande, till nästa sommar och då blir det samma visa igen år efter år! Till slut orkar man ingat, varken fiska, jobba, sköta hus/familj, nej, allt blir ett rent hel....

Kan mycket väl vara så att vi som bloggar medverkar till detta beteende. Inte alls meningen, vi vill bara förmedla lyckade fiskestunder efter älven.

Tänk på det och njut av dina timmar vid älven under sommaren. Då blir fisket en lisa för själen i många år frammåt!

/Micke

Söndag 1/6-14

Tänkte i Torsdags att Majlaxen gick nog förlorad Igen! Nästa resa var planerad till nästa helg, tidigast! Fick bara ett infall att åka in denna sista dag i Maj!

Det började trögt efter älven. Jag gick upp till Inloppet för att testa lyckan på mitt favoritställe(går bara att få fisk om man är 3-4 st där och låter vattnet vila en kvart då och då).

Träffade på Peter Jonsson och Storås samt Sebbe och några till. Kändes som om vi var lite för många för att nån skulle få fisk. Efter ett tag såg vi faktiskt några laxar stiga! En stund senare ringer Daniel"Bjurs"Lööf och berättar att Perra Carlsson fått en Majlax! Perra ringer även han upp mig och tycker att jag ska ta mig ner till Korallen.

Inga fiskar visar sig men efter ett tag börjar det drillas både här och där! Göran Burman får en på Holgers och en på Spetsen, Baki en på Holgers, Undertecknad en på Spetsen, Svedda bränner en, Sebbe en, Ampa får en majlax(hans första), Svedda får en, Chance och Micke Malm får varsin Majlax under de senare timmarna! Så helt plötsligt hände allt! Riktigt skönt att få en tidig lax! Fiskade bara en repa till efter 20.00, då jag fick min, var bara nöjd! Gick och myste i ett par timmar innan jag drog mig mot hemmet iHofors!

/Micke

Måndag 26/5-14

Smakstart på laxsäsongen! 1 lax om dagen under 8 dagar! Vanligtvis brukar det vara 1-2 laxdagar sen uppehåll 1 vecka! Fick lite information från Singö, lite lax, inga hugg! Kan vara så att uppehållet kommer nu istället!

/Micke

Måndag 17/3-14

"Håvningen"

" Min far är född och uppvuxen i en liten by som heter Rotsjö i östra Jämtland.

Gimån var/är en av hans favoritplatser och han tog tidigt med mig på sina nattliga fisketurer till ån.

Den här specifika fisketuren har etsat sig fast i minnet. Året var 1969/70, jag var alltså runt 5-6 år.

Storselforsen

Jag kommer ihåg att när mörkret började krypa in, så kom de, (enlig en liten grabb) värsta, motbjudande, hotande varelser som fanns, fladdermösen! Det jag inte visste då, var att de orienterade sig mot mina ljusa kläder, inte anföll mig!  Nåja, dessa djur förföljde mig i drömmarna i många år.

Farsan hade som sagt var fisktat vid Gimåns stränder under hela sin uppväxt. Han hade full koll på vart storöringarna  stod och när de var på hugget.

Just denna kväll fiskade han vid "hällarna", en av de vackraste sträckorna efter ån. Jag satt vid den eld som farsan alltid tände. Efter ett tag så ropade han att det var dags för mig att komma ut till honom på stenkistan där han fiskade. Ett stort steg för en lite halvfeg grabb att ta. Svåra stenar att gå på, hala, spetsiga, runda, platta samt med avstånd som gjorde att man måste hoppa över vissa "avgrunder". Väl framme vid min fars ben, kunde jag slappna av en stund.

Det kändes skönt med vattnet rusande runtomkring, månen började ge ett vackert sken mot det brusande vattnet, värmen denna vackra sensommarnatt gjorde att allt kändes underbart. Ett minne som ni ser har följt mig ända till dags datum, en snart 50 årig vuxen man. Standardutrustningen på öringsfisket var haspelrulle, 7-8 fots spö samt qvickley(silver/svart eller med öringsmönster) eller rappala (röd eller silverfärgad, röd tog över som överlägset bete när den kom ut).

Efter ett tag hugger en av åns vackra storöringar! Farsan drillar med van hand och när det är dag så sägar han åt mig att ta fram håven. Jag, denna lilla grabb, håva en storöring åt farsan?! Jag tog håven och farsan greppade min byxlinning när jag fick luta mig ut i ån för att nå denna vackra storöring! Kommer inte ihåg exakt, men jag tror den vägde runt 4,5-5 kg! Det mina vänner var min första håvning av stor ädelfisk! Vilket minne!"

Det kommer fler minnen från barndomen/ungdomsåren samt mitt vuxna fiskeliv.

/Micke

Måndag 19/8-13

Det har varit mycket snack om vattenföringen i västerdalälven iår. Kollar man hur vädret varit, så förstår man varför, kanonsommar! Ok, nu sista veckorna verkar det som om det snålas med vattenpåsläppet, Indalsälven och Ljusne kör vatten, men inte västerdalälven! Hmmm.. Små vattenmagasin gör ju sitt till, men......

/Micke

Lördag 17/8-13

Sitter med datorn i knät och funderar på vad jag ska skriva om. Blir nog en tillbakablick på ett fantastiskt lax/öringsår vid älven.

Många nya laxfiskare fick under året så stor lax som vi andra kanske aldrig får upp! Det bästa med laxfisket är att man aldrig vet vad som hugger på flugan, 3 kg lax, 10 kg, 16 kg 20 kg eller svenskt rekord?! Samma sak med öringsfisket, 1 kg, 5 kg, 8 kg eller över 10kg?! Ni ser, lax/öringsfiske i Älvkarleby eller nån annan av våra älvar, slår det mesta!

Många frågar medfiskare; - Fick du bara smålax iår? -Jag fick ju en på 18 kg!

Svaret på den frågan bör alltid vara;

- Tyvärr så bestämmer jag inte vilken lax som hugger!

Tänk va tråkigt om man kunde bestämma storleken innan det hugger! Spänningen borta!

/Micke

Söndag 11/8-13

Gårdagen gav en stor öring i Bagarkurvan, 8,5kg! Kul för Jauko Räihä från Stockholm, hoppas på bild.

Semestern slut, laxfisket över, sommaröringarna ger sig av, rötmånad, ja bara back nu! MEN man kan ju åka till Bergeforsen en sväng till, höstöringen kommer, älgjakt, långledigheter! Finns ju ljus i mörkret iallafall!

/Micke

Fredag 2/8-13

Dagens ämne har jag berört lite på indexsidan, regleringarna av våra älvar.  Kan väl jämföra mellan oreglerade älvar och reglerade älvar ((med reservation för ändringar):

Kalixälven-oreglerad

"Kalix älv eller Kalixälven har sitt urspring uppe i Kaitum- och Kebnekaisefjällen. Namnet är en försvenskning av det nordsamiska namnet Gáláseatnu som bildats av gállit = "vada" eller gálus = "sval" och eatnu = "(stor) älv". På meänkieli kallas älven Kainhuun väylä, Kaihnuun väylä, Kaalas väylä eller Kaalas eno. Den är 430 km lång och rinner upp i Kebnekajsemassivet. Avrinningsområdet är 18 130 km². Älven var en tilltänkt gränsflod efter 1808-1809 års svensk-ryska krig men man valde istället att dra gränsen längre österut. Största biflöden: Kaitumälven Tärendöälven Ängesån
Största vattenfall: Jokkfall
Det finns 18 tätorter längs älven, de flesta i mynningsområdet.
Kalix älv och Torne älv är sammankopplade (bifurkation) via Tärendöälven, som leder mer än hälften av Torne älvs vatten till Kalixälven.
Kalix älv är helt outbyggd."

"Piteälven- lite reglerad

Pite älv eller Piteälven börjar uppe i Sulitelmafjällen. Den är ca 410 km lång och har ett avrinningsområde på 11 285 km². Älven har stora sjösträckor och forsar, t.ex. största vattenfallet och Norrbottens största turistmål, Storforsen, 4 mil nordväst om Älvsbyn.
Andra forsar: Benbryteforsen, Brudforsen, Fällforsen, Storforsen, Trångforsen, Åkerselforsen, Trollforsarna.
Största biflöden i ordning medströms: Abmoälven, Varjisån, Vistån, Lillpiteälven.
Pite älv är en vildmarksälv och Pite älvdal är mindre bebyggd än de andra älvarna.

I Sikfors finns ett strömkraftverk.

Torneälven-oreglerad

Torne älv är Sveriges nordligste älv. Den har sitt ursprung uppe i Torne träsk, vårt land största fjällsjö. Torne älv har 17 tätorter utmed älven.

Torne älv (nordsamiska Duortnoseatnu, finska Tornionjoki, meänkieli Tornionväylä) är Norrbottens största älv, 520 km lång. Den rinner från Torne träsk 341 meter över havet. Avrinningsområdet är 40 157 km², beläget i både Sverige och Finland. Största biflöden är Vittangiälven, Lainioälven och Muonioälven. Vid Junosuando förloras över hälften av vattenmängden till Kalixälven genom den s.k. bifurkationen Tärendö älv. Det område som omger älven upp till Kurravaara och biflöden kallas Tornedalen. Torne älvs avrinningsområde räknas till ett av Sveriges huvudavrinningsområden.

Torne älv utgör gräns mellan Sverige och Finland under de sista 15 milen före utloppet i Bottenviken. Under 1800-talet och 1900-talets första del utgjorde älven gräns mellan Sverige och Ryssland, eftersom Finland då var ett storfurstendöme i det ryska imperiet. Gränsen följer enligt 1809 års fredsavtal älvens djupfåra. Vart 25:e år (senaste gången 2006) görs en kontroll av djupfåran och gränsen har flyttats flera gånger. Närmast Haparanda är gränsen fastställd med gränsmärken på land. Torne älv har i årtusenden lockat människor. Älvens rika tillgång på fisk, och dess säregna utformning har gjort att man utvecklat speciella och effektiva fångstmetoder. Sikfisket vid Kukkolaforsen är ett levande exempel på detta. Järnbruket Kengis bruk som anlades på 1600-talet med en betydande vallonsk och svensk invandring till trakten är ett exempel där älven och den omgivande naturen erbjudit förhållandevis goda levnadsvillkor.

Tornedalen är en smältdegel av olika kulturer och språk. Här samsas idag finska, meänkieli, svenska och samiska. Traditionellt har befolkningen på båda sidor av gränsen talat finska. Älvens betydelse som transportled har varit stor inte minst under flottningsepoken.

Vindelälven-oreglerad

Vindelälven är egentligen en biflod till Ume älv som är 453 km lång med ett avrinningsområde på 12 650 km². Vindelälven är därmed Sveriges största biflod. Medelvattenföringen vid mynningen är 190 m³/s. Vindelälven rinner från gränsen mot Norge i södra delen av Arjeplogs kommun, rinner mot sydost genom hela Sorsele kommun, inklusive sjön Storvindeln, passerar Vindelns kommun och en liten flik av Umeå kommun, och rinner slutligen i Vännäs kommun söderut för att mynna i Umeälven strax öster om Vännäsby, blott 25 km från havet.
Noterbara orter som älven passerar är (från fjällen och nedåt) Ammarnäs, Sorsele, Rusksele, Åmsele och Vindeln. Vindelälvens största biflöde är Laisälven. 1993 utsågs Vindelälven till nationalälv av Sveriges riksdag, tillsammans med Torneälven, Kalixälven och Piteälven.
Det finns över 100 forsar längs älven och ca 25 orter där ordet sel ingår

Tännforsen-oreglerad

Tännforsen ligger i Åre kommun i västra Jämtland. Fallet är ett av Sveriges största, med en total fallhöjd på 38 meter varav lodrät fallhöjd är 32 meter. Fallet är 60 meter brett. Mängden vatten som forsar fram varierar kraftigt mellan årstiderna. Ett normalt år når vattenflödet sin toppnivå under maj-juni, då 400 kubikmeter vatten forsar över fallets nacke varje sekund. Minst är det mellan december och februari, då Tännforsen istället täcks av en isskrud.

Tännforsen är ett av Jämtlands mest besökta turistmål och är ett av Jämtlands få outbyggda vattenfall. Forsen hotades av kraftverksutbyggnad, främst under 1940-talet, men räddades genom den kraftfulla folkopinionen mot exploateringen. Idag är Tännforsen klassat som ett Natura 2000-område.

samt

Ristafallet-oreglerad

Ristafallet ligger i Undersåkers socken i västra Jämtland och är ett av Sveriges största vattenfall. Fallet ligger längs Indalsälven och 355 meter över havet.

En fridlyst, skogbevuxen ö delar av fallet i två delar, den norra och den södra delen. Ön skärmar av fallets halvor så, att den norra halvan inte går att se från den södra stranden och vice versa. Fallet är totalt ungefär 50 m brett, 14 m högt och flödet är mellan 100 och 400 m3/s, beroende på årstid. Både uppströms och nedströms fallet finns fint sportfiske efter framförallt öring. Nedströms även harr.

Ristafallet och naturen i anslutning till fallet, är gammal och så unik att den betraktas som skyddat naturområde, fridlyst enligt svensk lag.


Reglerade älvar;

Norrland:

 Bureälven, Delångersån, Faxälven, Fjällsjöälven, Gavleån, Gideälven, Harmångersån, Iggesundsån, Indalsälven, Ljungan, Ljusnan, Luleälven, Moälven,
Nätraån, Piteälven, Rickleån, Skellefteälven, Testeboån, Umeälven, Voxnan, Åbyälven, Ångermanälven, Öreälven.

mfl

 

Älvar i Svealand:

 Alsterälven, Arbogaån, Borgviksälven, Byälven, Dalälven, Dyltaån, Eskilstunaån, Gullspångsälven, Hedströmmen, Jösseälven, Klarälven, Kolbäcksån, Letälven, 
Norrström, Norsälven, Nyköpingsån, Oreälven, Svartån, Svartälven, Timsälven, Turingeån, Uvån, Vanån, Ölman.

mfl

Älvar i Götaland;
  Alsterån, Assman, Botorpsströmmen, Bäveån, Dalbergsån, Emån, Fylleån, Göta älv, Helge å, Holjeån, Huskvarnaån, Häggån, Härån, Lagan, Lidan, Ljungbyån, Lyckebyån,
Mieån, Motala Ström, Munkedalsälven, Mölndalsån, Mörrumsån, Nissan, Nossan, Rolfsån, Ronnebyån, Rönne å, Röttleån, Smedjeån, Storån, Bollebygd, Storån i Söderköping
Stångån, Suseån, Säveån, Tidan, Upperudsälven, Valboån, Viskan, Vitlandaån, Vramsån, Västerån, Åmålsån, Ätran, Österbosjön.

 

Vackert med vattenkraft? jadu, om man är blind!

mfl

Övriga vattendrag:

Albysjöns utlopp i Östersjön, Uddby 380 kW,

Almaån

Algustorps Mölla 8 kW
Brittedal 440 kW
Spånga 1 500 kW
Alslöfsån
Lindoms kvarn 37 kW Bild finns!
Alterälven
Alterbruk 35 kW
Amungeån

Långshyttan 500 kW
Anderstorpsån
Nennesholm 80 kW
Applerumsbäcken
Applerums kvarn 20 kW
Askesjö
Tegane kvarn 25 kW
Aspaån
Aspa Nedre 20 kW
Aspa Övre 45 kW
Assmunderöd

Assmunderöd kvarn 35 kW

- B -

Belane å
Ebbarp 225 kW
Södraby 35 kW

Björkabäcken
Löve kvarn 22 kW

Bodaneälven
Rotnäs 45 kW


Bodträskån

Krokfors 1,5 MW Bild finns!


Bodån

Bodån 350 kW


Borggårdsån

Borggård 375 kW


Botån

Nordansjö 160 kW


Bredsdal

Strömsnäs 210 kW


Brostorpsån

Öringe mölla 40 kW


Bruatorpsån

Kulebo 140 kW


Bruksån

Bruket 850 kW
Källsjön 175 kW
Nylandsån 515 kW
Tunsjön 215 kW


Bräkneån

HB Växtkraft 30 kW
Knällsberg 12 kW
Svarveriet 37 kW
Trånhems Såg & kvarn 44 kW


Brännestadsån

Hovdala 375 kW


Bulsjöån

Forsnäs I 420 kW Bild finns!
Forsnäs II 240 kW
Olstorp 320 kW


- D -


Dagsåsån

Strömma 140 kW


Dalsån

Dikanäs 100 kW


Dammån

Dammån 850 kW


Danshytteån

Danshyttan 15 kW


Djursjön

Skeberg 650 kW Bild finns!


Dohnaforsån

Dohnafors bruk 25 kW Bild finns!


Domneån

Aledal 40 kW Bild finns!
Hulebo 650 kW Bild finns!
Klerebo 125 kW Bild finns!


Draggån

Draggådalen 225 kW Bild finns!


Drägvedsån

Drägveds Kvarn 55 kW


- E -


Edenbergaån

Bäverdalens kraft 15 kW


Edsån

Edet 250 kW
Sätra Nedre 380 kW
Sätra Övre 420 kW


Emmaån

Grytgöl 120 kW
Sonstorps Bruk Nedre 92 kW
Sonstorps Bruk Övre 80 kW


Enån

Enskvarn 17 kW


Erve-Råvarpen

Henneviken 240 kW


Essingeån

Ekebyhammar 33 kW
Åbyhammar 30 kW


- F -


Fadadammen

Fada 170 kW


Faxån

Vaplan 440 kW Bild finns!


Feman

Femån 47 kW Bild finns!


Finnbobäcken

Finnbokraft 120 kW


Flian

Blombacka 500 kW


Florån

Floråns Kvarn 67 kW


Forsviksån

Forsvik 180 kW Bild finns!


Forsån

Fors 160 kW
Fors övre Kvarn 55 kW


Fredriksdalsån

Esperyd 15 kW


Friaån

Norrkvarn kW Bild finns!


Frändeforsån

Forsane 99 kW
Hvena 140 kW
Östebyn 75 kW


Fyrisån

Ulva kvarn 200 kW


Fägre å

Holmen 20 kW


- G -


Garpån

Persbo 15 kW


Genevadsån

Tönnersa 40 kW Bild finns!


Getterån

Getterån 1,36 MW
Gissjön 1,2 MW
Skerved 11 kW
Skinnsjön 760 kW


Getån

Skogslund 8 kW


Gigån

Lomforsen 220 kW


Gimmån

Gimmån 400 kW Bild finns!


Glan

Orga kvarn 45 kW


Glomman

Loviseholm 77 kW


Glumman

Annefors 25 kW Bild finns!


Gnarpsån

Gällsta 105 kW
Milsbron 120 kW


Gottarsbyälven

Gottarsbyn 84 kW Bild finns!


Granån

Kvarnmora 80 kW Bild finns!


Grorudsälven

Grorud 25 kW


Gryckån

Svensbo 130 kW


Gunnilboån

Kedjebohammar 75 kW Bild finns!


Gårdaån

Heden 15 kW
Skiltorp 15 kW


Gårdsvedaån

Höghultström 19 kW
Mörtefors 165 kW


Gälebäcken

Gäle 100 kW


- H -


Haddeboån

Haddebo, Lars De Geers kraftverk 55 kW


Hagbyån

Anebo kvarn 75 kW
Hermanstorp 11 kW


Hamrångeån

Bergby 141 kW
Vifors 1,6 MW
Viksjö bruk 90 kW


Hattsjöbäcken

Hattsjö 6 kW


Hedenlundaån

Warbro kvarn 77 kW


Hinsen

Korsån 70 kW Bild finns!


Hjoån

Herrekvarn 19 kW
Stampens Kvarn 15 kW


Hjälmån

Björsdamm 196 kW


Hjärtaredsån

Kvarngården 95 kW


Hokån

Lindefors 160 kW


Holmedalssjön

Liane 20 kW


Holmerudsälven

Mölnerud Nedre 50 kW


Holmsån

Ingribyn 100 kW


Holmån

Häldeholm 240 kW


Hugnerudsälven

Hugnerud 18 kW Bild finns!


Hultån

Hults mölla 13 kW Bild finns!


Hungån

Hunge 280 kW Bild finns!


Hunserödsbäcken

Aggarpsvägen 308 11 kW


Husån

Källfors 75 kW
Lemesjö 132 kW


Hylteån

Forsvik 75 kW
Skogsfors 50 kW


Hälestadsån

Rämninge 700 kW


Hällaån

Hälla 250 kW
Ursäter 160 kW


Hämmenån

Svabensverk 25 kW Bild finns!


Hättorpsån

Hättorp 755 kW Bild finns!


Högforsån

Högfors 2,1 MW Bild finns!


Högvadsån

Nydala kvarn 59 kW
Strömma 97 kW
Ödegärdet 104 kW


Högån

Hovermo kvarn 40 kW


Hörbyån

Osbyholm 21 kW


- I -


Ickån

Brändkvarn 120 kW Bild finns!
Nykvarn 200 kW Bild finns!


Immälven

Utterbäck 23 kW


Ire ån

Rabbishuppet 16 kW Bild finns!


- J -


Judebyån

Bäckland 165 kW


Jularboån

Grytnäs 30 kW


Järleån

Järle Kvarn 17 kW
Nyhyttan 110 kW


Järvsjöån

Dalasjö 230 kW


- K -


Kalvån

Hunnabo 80 kW


Karlströmsån

Litzkvarn 90 kW


Kedjan

Lonnhyttan 25 kW Bild finns!


Kilandaån

Kilanda Kvarn 60 kW
Kilanda Sågfall 90 kW


Kilaån

Ålberga 450 kW


Kilingaån

Romperöds gård 50 kW


Kilån

Hallens Kvarn 18 kW


Klövabäcken

Glaskonst 30 kW


Knivaån

Kniva 750 kW Bild finns!


Kroksälven

Pixtafallet 60 kW


Krokån

Assarebyn 90 kW
Bön 52 kW
Krokfors kvarn 64 kW


Krokån i Lagan

Vrå kvarn 105 kW


Kråkeboån

Hällstorps Nedre 265 kW
Hällstorps övre 220 kW


Kumlaån

Kumla kvarn 90 kW Bild finns!


Kungsbackaån

Flygsnäs 45 kW Bild finns!


Kungsäterån

Bota 125 kW
Hult 85 kW
Hultaberg 120 kW


Kvarnbäcken

Kvarnfors 40 kW


Kvarnån

Kvarnån 1,5 MW Bild finns!


Kvarnån-Faxälven

Nässjö kvarn 245 kW


Kågleå

Stendalsmölla 40 kW


Kättbosjön

Kättbo 160 kW Bild finns!


Kävlingeån

Bösmöllan 45 kW
Lilla Harrie 130 kW


Kölsjöån

Kölsjö station 5 kW
Ånäs 30 kW


- L -


Larsboån

Saxehammar 50 kW


Lemmån

Lemmån 630 kW


Lianeälven

Nedre Lianeforsen 45 kW


Lidhultsån

Strömma Kvarn 60 kW


Lilla Helgeån

Granhult 11 kW


Lillpiteälv

Lillpite 420 kW
Råbäcken 1 450 kW


Lillån

Gärdslätts Kvarn 37 kW
Hallinge kvarn 30 kW


Lillån Falkenberg

Vessige 270 kW


Lillån Jönköping

Hellstorp 30 kW Bild finns!


Lillån Kungsäter

Stackenäs 70 kW
Strömma 85 kW


Lillån, Helge å

Lillån 17 kW


Lillälven-Värmland

Bryggeriet 22 kW
Svaneholm 300 kW
Viksfors 140 kW
Ödebyn 600 kW Bild finns!


Lindomeån

Djupedala 110 kW


Lindåsbäcken

Weine 15 kW


Ljungaån

Kråkefors 30 kW
Stiftelsen Komstad kvarn 208 kW


Ljungån

Ljungå 1,25 MW Bild finns!


Ljusterån

Säters bruk 350 kW Bild finns!


Ljusån

Forsbacken 350 kW
Holsvattnet 500 kW
Ljuså 500 kW


Loån

Lobonäs 80 kW
Tensberg 115 kW


Lustboån

Lustebo 342 kW Bild finns!


Lustån

Norn 240 kW Bild finns!


Lämneå

Lämneå 125 kW


- M -


Malmbäcksån

Möreströms Minikraft 22 kW
Västanå 55 kW


Mariedalsån

Dalakvarn 40 kW


Marsjön

Bäckefors 160 kW


Marströmmen

Ölvedals Kvarn 290 kW


Maryd å

Hjälmared 11 kW


Mellbyån-Skåne

Lunnahöja Såg & Kraft 100 kW


Mjöaån

Getås 50 kW
Tocknarås 20 kW


Musån

Furulund 45 kW


Möllebäcken

Sånnestorp 30 kW


Mölndalsån

Bugärde 90 kW


- N -


Nianån

Sofieholm 600 kW


Nolån

Lyckebo 12 kW


Norrån

Åvikebruk 75 kW


Norån

Tvärfallet 250 kW Bild finns!


Noån

Munkakvarn 95 kW


Nyängsån

Arkhyttan 300 kW Bild finns!
Lövåsen 150 kW Bild finns!


Nättrabyån

Alnaryd 200 kW Bild finns!
Tving 114 kW Bild finns!


Nötån

Ljusholms kvarn 40 kW


- O -


Ornäsån

Orrnäs 137 kW


- P -


Pauliströmsån

Generator 1 Lilla 120 kW
Pauliströms Bruk 150 kW


Petikån

Petiknäs 800 kW


Pinnån

Skvattemölla 50 kW
Storamölla 732 kW


Puostijoki

Ekfors nedre 800 kW
Ekfors övre 750 kW


- R -


Ribbingebäcksån

Objekt ID 822 17 kW


Rimobäcken

Rimojokk 900 kW Bild finns!


Risån

Jädersfors 80 kW Bild finns!


Roggån

Roggån 680 kW


Rottneån

Stocke 30 kW
Åäng 13 kW


Rotälven

Rots nedre 450 kW Bild finns!
Rots övre 750 kW Bild finns!


Råckestaån

Berga 100 kW
Länna bruk 49 kW Bild finns!


Rällsjön

Rällsjöfors 200 kW Bild finns!


Rödån

Kvarnsvedjans elkraft 22 kW


Rössjöholmsån

Nyamölla 110 kW
Röamölla 75 kW
Rössjöfors 100 kW
Västra Kvarn 37 kW
Östra Kvarn 33 kW Bild finns!


- S -


Sagån

Strömsberg 215 kW


Saleboån

Salebokvarn 22 kW


Salteån

Salteå 250 kW


Sandån

Gammelbo 36 kW


Sangis älv

Taipale mini 300 kW


Satsån

Saxnäs 130 kW Bild finns!


Senneån

Årnilt 125 kW


Siggaboda Damm

Siggaboda 10 kW


Simeån

Bränna 8 kW


Sjöer

Lindåsen 25 kW


Skaddeån

Hultakvarn 45 kW
Änganäs (Skogsforsen) kW


Skyllbergsån

Verkstadsfallet 250 kW


Skålån

Boskvarn 110 kW
Brohultskvarn 22 kW


Skärvån

Fabriksdammen 6 kW Bild finns!


Slandromsån

Slandrom 48 kW


Slumpån

Gullered Såg och Kvarn 75 kW
Kalltorp 150 kW
Sjuntorp 1,8 MW


Smedjebäcken

Smedjebäcken 25 kW


Smedstorpsån

Smedstorp 20 kW


Snällerödsån

Snälleröds kvarn 37 kW


Sollumsån

Sollum 240 kW


Stensån

Kärramölla produktion 30 kW Bild finns!


Stjärnsundsån

Stjärnsund 170 kW


Storån Dalsland

Forsbol 140 kW
Stampen 160 kW Bild finns!


Storån Värnamo

Åkroken i Ålaryd 50 kW


Stråsjöbäcken

Vålsjö kvarn 8 kW


Strömnebäcken

Stömne 110 kW


Strömshultsån

Höljeryds 160 kW


Stångsmåla å

Stångsmåla 25 kW


Stångån, Motala Ström

Ydrehammar 90 kW Bild finns!


Surtan

Mölnebacka 30 kW Bild finns!


Svarttorpsån

Skedevi 102 kW


Svartån, Motala ström

Knutsbro kW
Vågforsen 1,55 MW
Öjebro 4,2 MW


Svartån, Tidan

Tunarp 44 kW


Svartån, Västerås

Harakers kvarn 160 kW
Skultuna 1,3 MW
Turbinbron 150 kW Bild finns!


Svedån

Baskarp 430 kW


Svågan

Skånsjön kW
Tvärforsen kW


Svärdsjövattendragen

Ungsjöbo 320 kW Bild finns!


Sågån

Häggsjöns El 8 kW


Sällerhagsån

Ornunga kvarn 20 kW


Sällevadsån

Kvarnstugan 15 kW Bild finns!


Sängsjön

Fäbodbäcken Nedre 520 kW
Fäbodbäcken Övre 700 kW


Sättraån

Öllösa kvarn 25 kW


Sävarån

Sävar 253 kW


Sörbyån

Tevekvarn 100 kW


Sörforsån

Sörfors 520 kW


- T -


Tabergsån

Huluhammar 35 kW


Tallån

Forsliden 80 kW


Tavelån

Kvarnfors 30 kW


Tinkån

Ekfors-Sjötofta 45 kW


Tobyälven

Knaggen 8 kW Bild finns!


Torestorpsån

Hallstorpsfallet 227 kW


Torne älv

Kengis Bruk 315 kW


Tornebäcken

Torne Gård 18 kW


Torvån

Vemmenhult 40 kW


Trösälven

Silverhyttan 25 kW Bild finns!
Stockforsen 85 kW Bild finns!


Tunaån

Forsbacka 110 kW Bild finns!


Tunkarlsbobäcken

Tunkarlsbo Kraft 55 kW


Tvååkersån

Stegared 12 kW


Tvärån

Viggeby 1,03 MW


- U -


Utansjöån

Bäckland 165 kW Bild finns!


- V -


Vallen

Västra Utsjö 65 kW


Vallmoraån

Vallmora 50 kW Bild finns!


Vallsjön

Prinsfors 55 kW


Valån

Våtsjön 26 kW


Vederslövssjön

Formetorp 14 kW


Venerna

Gunnebo 225 kW
Övre Bruket 130 kW


Verkaån

Täppamöllan 10 kW


Vindån

Skillered 55 kW


Vingåkersån

Kvarnfallet 125 kW


Vinnarån

Bondsågen 50 kW Bild finns!


Vinterån

Prästkvarn 60 kW
Vinterå 90 kW


Vinån

Ågårds Kvarn 15 kW


Virlången

Brukstallet 25 kW
Sågfallet 50 kW


Virån

Hägerums Kvarn 175 kW


Visman

Blaxmo 40 kW
Jonsbol Kvarn 18 kW
Jonsbåls Gård 12 kW


Vrebroströmmen

Gopa 175 kW Bild finns!
Svanhammar 220 kW Bild finns!
Valhalla 144 kW Bild finns!
Vrebrosttrömmen 123 kW Bild finns!


Vrångsälven

Eda 350 kW


Våmån

Våmån kraft 835 kW Bild finns!


Väljeån

Hennan 1,474 MW Bild finns!


Vänjaurbäcken

Lommis 150 kW


Vänneån

Fagerdala kraft 30 kW
Trälshult 34 kW


Västerlandaån

Röds Kraft 52 kW


- Y -


Yabergsån

Yaberg 65 kW


Ysundaån

Ysunda Kvarn 60 kW


- Å -


Åman

Åmsele Nedre 150 kW
Åmsele Övre 350 kW


Ån

Månsabo kvarn 21 kW
Ågård 55 kW


Årbolsälven

Årbol 36 kW Bild finns!


Åsarpsån

Södra Åsarp 180 kW


Åsebyälven

Åseby Elverk 60 kW
Åsebyfors 22 kW


- Ö -


Örebäcken

Korröds Kvarn 24 kW


Örekilsälven

Torp 800 kW Bild finns!


Örsundaån

Vilstena 37 kW Bild finns!"

Jobbigt va?

/Micke


 

 

Tisdag 30/7-13

Tankarna för mig hela tiden till Bergeforsen och fiskeresan med polarna Daniel"Bjurs"Lööf och Stefan Karlsson.

-Linor, sänken, fiskesätt, lång/kort kast, drillning, vatten?

Ja, ni ser vad tankarna flyger omkring i skallen:) Har fått en hel del tips under fjolåret och i år av en veteran i Bergeforsen, Roger "minken"Nilsson. Kortkast går bra men långkast med flät ger ännu bättre resultat. Bättre tänker jag, Roger fixade 15 st på sin senaste resa, med Johan Broman! med nylon! Grymt!

Fredag 12/7-13

Hej igen alla vänner! Var ett tag sen jag bloggade på laxsnack, men nu blir det ändring på det. Vad ska jag skriva om? Jo, vi kan börja med hur många ny fiskare som hittat till Älvkarleby. Alla vi som har årskort kan kanske känna att det varit olidligt många nybörjare bredvid oss i älven. Det kan vara så, men ändock något possitivt kan komma ur detta. Kan vi utbilda dessa nya laxfantaster, så kanske vi blir starkare som grupp, när det gällker att påverka vissa beslut från t ex vattenfall, EU mfl. Hur som helst så kan det bli ett rekordår, kanske inte på fångad lax, men hur många som fått sin första lax! Hittills har det kommit upp över 800 laxar! då återstår många veckors fiske!  Tex  på 11 dagar kom det upp 542 laxar! För egen del gick det trögt till en början. Perra hade samma missflyt han, till första kom upp. Till dags dato har Perra tagit 10 laxar och underrteckand 7 på färre fisketillfällen! Kanonfiske för bägge alltså! Perra har till och med persat 2 ggr! Först 16 kg sen 18,1 kg! Själv hade jag några otroliga dygn med 24 drillningar på 4 dagar! Resultatet var 5 fiskar till håven som gick, men sen 6 firrar på 5 tillfällen! Alla våra laxar var riktiga grönryggar! Alla mina 7 har varit riktiga "nappalainen" dvs kroken har suttit innifrån och ut, på rätt sida!

Jag kommer även att skriva en del om etik vid älven under året. Laxen skall behandlas värdigt och ges en chans att överleva när den återutsätts efter t ex felkrokning! Detta med betoning på återutsättning, inte "kastas i ". Ryckfiske förekommer, fast på ett förfinat sätt! Detta måste bort!

/Micke

Fredag 21/6-13 Midsommarafton

Åkte till älven med förhoppning om midsommarlax på bordet till midsommarbordet. Förhoppningarna grusades ganska snabbt när (kan vara så att vattenfall inte ens har koll på att de har ett kraftverk i älvkarleby, med laxfiske som en stor mäng personer utför, eller så är det bara dåligt med vatten) dra ur proppen! Många Hällen-fiskare fick packa ihop sina pinaler och leta reda på nått vattenhål att doppa kroken i! Vi var några stycken( Bosse Sköld, Stefan Karlsson, Perra Carlsson, Yngling, undertecknad ) som kämpade vidare och hoppades att "kranen"skulle vridas på igen, men icke! De flesta gick till "bagarn" men tydligen blev det inget race där heller(3 på land).

Nåväl, undertecknad fick iallafall drilla en skaplig bit en stund, med ? om den satt rätt. Jalle hade tidigare haft en felsmäll och Stefan Karlsson och Öjving drillade fisk de med. Till slut fick vi nog och avslutade kvällen med att åka till "Bagarn" för att se hur det gick för de som fiskade där (utan fiskeprylar).

Trångt på "Körsbär" och "Bagarn" om detta vatten fortsätter, slut redan? vi hoppas på regn i dalarna så att fallet inte blir så.

 Vid "pennan"/ Micke

Torsdag 20/6-13
Hörde av folk från älven att det "kokar" med fisk i älven! Bara vatten som saknas för att det ska bli en kanonsäsong! Undertecknad har inte haft chansen de senaste dagarna pga arbete. Ikväll ska jag iallafall testa "grönryggarna" med nybundet mönster som jag fått av en riktig älvprofil! Det lustiga i kråksången, är att jag fiskat och fått flertalet laxar tidigare i karriären, på just detta mönster! Nåja lite modefikationer hade jag. Det är faktiskt min urfluga Micke A! eller "Alisflugan", som den hette tidigare.

Det kommer fler o fler stor fisk nu, så "20 klubbaren" är nog inte långt borta. Långt referat kommer efter kvällen och nattens fisketur, kanske även hinner med lite morgonfiske under morgondagen.

Skitfiske alla laxfantaster!

/Micke

Onsdag 19/6-13

Senaste fisketuren visade på lite dåligt omdömme bland oss fiskare på Hällen! Väldigt dålig rotation på de "hetaste" platserna! Borde vara en av de bästa platserna att rotera på med 20 m fri plats att gå nedströms! Verkar blivit hysteri och konkurrens om vem som ska få flest och störst fisk under säsongen! Reglerna är solklara vid älven i år: RÖRLIGT FISKE PÅ ALLA PLATSER! Dags att ALLA slutar vara egon, utan visar upp älvkarleby som en ba plats att fiska på! Genom att gå i spetsen för "RÖRLIGT FISKE"! Alla måste få chansen att drilla älvens "silver".

/Micke

Onsdag 12/6

Jaha, under gårdagen när undertecknaad låg i sjuksängen på Gävle sjukhus med gallsten, fångades 3 laxar och de var alla  premiärlaxar för fångstmännen:

Tony 5,5 kg Notören

Hikmet 7,4 kg Gubbhyllan

Jalle 13,0 Kanalen

Grattis!

/Micke

Tisdag 11/6-13

Snackade en hel del med Arto Toikkanen under fisket på söndagen på Körsbärsudden och det framkom att dessa rutinerade  "ortsbor" (skutskär), tar det lite mer lugnt med vikter på fisken. Ta t ex den som han fick på Notören förra året  på 18,4 kg, den vägde han in efter 3-4 timmar, urblodad!Skulle tro att riktiga vikten, nyfångad låg på c:a 19,5 kg! Det som var det fina med historien, som inte framkommit, var att när han fick denna stora firre, så kastade han på vakande fisk och det var 2 lika stora! Den första ser ni här på bild, den andra hade han på något kast senare, på samma fluga! Den släppte tyvärr. Arto sa att den han tappade var minst lika stor! Ibland är man bara helt kokhet! Arto tipsade om mycket samt berättade mycket om fisket "förr". Platser han fiskade på som idag är helt ofiskade! Intressant!

Undertecknad tackar Arto för en trevlig kväll!

/Micke

 

Måndag 11/6-13

Jag fiskade söndag kväll och måndag. Körde 6 timma på körsbärsudden på söndag kväll där inget hände mer än regn och åter regn. Vattenföringen gjorde så att fiskeplatserna begränsades till "bagarn" och "körsbär". Trots detta lyckades Roger Timbré fånga sin andra lax för säsongen! Detta under hängbron. Förutom Rogers 7,2 kilos kom det även upp en 12,7 kg´s på samma plats.

Måndagens morgon började jag fiska på "kistan" utan några känningar. Tog en middagslur i bilen för att ge kvällsfisket en chans på Korallen. Vi såg en hel del fisk under eftermiddagen och kvällen. Det brändes även ett par larrar, varav ena var undertecknads. Det var första riktiga "kortdrillningen" för året. Laxen klev av lika snabbt som den klev på. Gubbhyllan levererade för förstagången iår. Det kom upp en fet och grönryggad larre på 9,5 kg, fångstman "Kurdish-flugan"

/Micke

Lördag 8/6-13

Som jag skrev på Facebook igår natt så kom det upp fler än en fisk för första gången iår! Skaplig vattenföring och en dag längre in på säsongen gjorde nog detta möjligt. Perra rapporterade att det juckades en hel del med vattnet igår åxå. Själv testar man älven några dagar från söndag eftermiddag. Det borde bli bättte o bättre nu fram till kulmen runt midsommar!

Vattenföring nu 10:00 är/var; 181 m3

/Micke

Fredagen 7/6

Har inte funnits så mycket att skriva om de senaste veckorna. Man kan summera det så här;

Första laxen fångades 21/5-13 av Stefan Hising, Skutskär, på Kistan och vägde 6,9 kg.

Andra larren´s fångstman blev Peter Boström, Älvkarleby, 22/5-13, den vägde fina 10 pannor, fångades även den på Kistan.

Tredje blänkaren fångades av Roger Timbre, Älvkarleby, 25/5-13, med fina vikten 11 kg. Körbärsudden även den.

Fjärde lax på land vid Kistan blev en 6,5 kilos, fångad av Bojan Stefanovic, Jordbro den 1/6-13.

Femte lax är den hittils största vid älven, med en vikt av mäktiga 18,1 kg! fångad av Micke Malm, Skutskär den 3/6-13. Bagarkurvan.

Sjätte laxen fick jag äran att håva åt Tomas Lennström (Gävle), fin blank, fet larre på 14,6 kg. Datum; 4/6-13, återigen, Körsbärsudden!

 

Undertecknad har fått en hel del smolt och har faktiskt känt ett laxnapp! Perra har drillat en lax på Korallen, Svedda har drillat ett par, Tony har på film  när han bränner en 10+are, samma kväll, även det på Skravlet, bränner P-G en lax. Nån mer, har inte namnet, har även drillat på Skravlet.

/Micke

Lördag 25/5-13

Perra, Bjurs och undertecknad fiskade fredag eftermiddag-lördag 22.00. Såg en del fisk under fredagen och hade även ett par känningar. Den enda riktiga drillningen vid älven under fredagen var när Perra under 5-6 minuter fick känna årets första tunggung! Tyvärr valde larren att kliva av innan den kom till min håv.

Lördagen var tvärlugn. Man fick njuta av det vackra vädret istället (när vinden mojnat). Fiskade först på Korallen i nån timma innan vi tog ett par timmars tupplur. Fortsatte även nån timma till på eftermiddagen innan Bosse Sköld tyckte att vi skulle testa inloppet. Sagt och gjort, undertecknad, Perra, Stefan Karlsson samt Bosse Sköld, packade ihop våra saker och gick till inloppet.

Det enda som hände där under kvällen, förutom trevligt sällskap, var 3 små smolt från min sida och de andra fick även de släppa tillbaks nån.

Bosse fick under sista timman reda på att Roger Timbré landat årets tredje blänkare! runt 10-12 kg enligt källor.

Laxdrill gratulerar!

Det kom även upp en fin öring på 3 kg på enhandsflugspö.

Väldigt få fiskare både Fredag o Lördag, trots fin vattenföring och vackert väder!

Vi var alla eniga om att älven behöver en-två veckor till innan det brakar loss för fullt med stora steg!

/Micke.

 

 

Tisdag sista April

Endast 16 öringar på listan varav 3 återutsattes. Yngve Bergström lyckade igen få en fin bit på 4 kg (7 kilos ett par dagar tidigare), bägge dessa fina på Årvarasidan av Inloppet.

Verkar fortsatt trögt. Hoppas fisket kommer igång till helgen, annar kan vattentempen snabbt förstöra öringssäsongen (fint väder ger snabbt temeraturer upp till 10-15 grader).

/Micke

Måndag 29/4-13

Tog en tur idag utan någon större lycka. Var i ett par fiskar och såg hela 2 vak! Träffade på några fiskare, så fiskesnack blev det i allafall. Började dagen på Fasta. Soligt men blåsigt som bara den! Efter att ha fiskat i någon timma, så toksänktes vattnet med minst 100 kubik! Gick då till Notören för att avsluta dagen innan hemfärd. Såg ett fint vak på Skravelsidan, det var "alles". Testar kanske på Onsdag med Bjurs, sen är Lördag nästa alternativ eller Söndag.

/Micke

Fisket fortfarande trögt trots perfekt vattentemp och flöde. Trots detta testar jag nog älven ett par ggr till denna vecka, fisket måste ju komma igång nån gång. En reflektion från min sida är att storleken på öringarna som stigit är lite större än på flera år, iallafall topparna.

/Micke

Söndag 28/4-13

Gårdagen inleddas med att Bjurs och Gurra kom förbi mig runt 07.00 (från Bjursås). Bjöd dem på kaffe o saft samt levererade lite "japskrokar", 300 st, från Ubbe. Vi snackade igenom lite hur vi skulle lägga upp dagen. Tyvärr kunde vi inte samåka denna gång pga att jag var tvungen att handla lite innan jag for.

På väg till älven fick jag först ett samtal från Perra att han sovit över hos Runo, och ämnade fiska på Notören från morgonen. Han hade även hunnit med lite rodd kvällen före utan resultat. Lite oroande, eftersom nystigen fisk borde var på G just på rodden. Nåväl, några minuter efter första samtalet ringer luren igen och det är Perra. Han låter munter på rösten, så jag förstår att han fått fisk. En fin på 3,3 kg samt en återutsatt 45á på 5 kast! Yes, bådar bra tänkte jag, steg på G! När jag parkerar bilen kommer ett MMS från Bjurs med bild på den blanka fina öringen (tagen på en Mickey Finn).

En nöjd Perra möter upp vid älven och jag sätter mig ner och binder på en stor fin orange tub. Kastar väl ett 15-tal kast innan jag byter till en "illgul" stor tub. Tar inte många minuter innan jag får ropa fisk. Jag landar en liten blank 48´ som naturligtvis får simma tillbaka och växa på sig till kommande säsonger.

Hikmet dyker upp och jag får några hemgjorda snurror att testa. Hikmet och undertecknad går upp till Inloppet för att testa om nån öring är hemma, men efter c:a en halvtimma återvänder vi till "gänget" på Notören, tomhänta.

Händer inte mycket mer under dagen för våran del, men ett gäng glada fiskare från Arlanda har en klubbtävling just denna helg och de som rott ut till Rabben fångar en fin blank 4,5 kg´s samt återutsätter en under minimimått. Den klubbmedlem som fiskar med oss på Notören får en blank liten på 45cm och är glad att han klättrat till andra plats i interntävlingen.

Perra lämnar oss vid 15 tiden och Runo någon halvtimma senare. Jag känner även jag, att fisket är lite för trögt än, så jag lämnar Notören för hemfärd. Vid kontoret träffar jag på Niclas Mattson som påtalar att det vakar fisk hela tiden på Fasta! Jaha, det var på G ändå, tänkte jag. Jag ringde till Bjurs och meddelade detta, så han och sonen Gustaf skulle få lite varmare ställe att fiska på och få större chans till fångst.

När jag nästan nått Hofors, ringer Bjurs och bekräftar det Niclas sagt, det tok-vakade på Fasta, men endast en kom upp. Niclas fick slita med en stor öring som satt lite galet, men den släppte efter ett tag och Gurra kände en.

Nya tag under veckan som kommer.

Vid pennan

/Micke

 

Öringspremiären avklarad 16/3-13

Årets öringspremiär blev en kylslagen historia med -0,16 grader i vattnet! 148 tappra fiskare var på plats (inkl. 3 av laxdrills bloggare Perra Carlsson, Daniel "Bjurs" Lööf samt David"yngling"Lundholm). Enligt dessa, så var det på tok för kallt i vattnet för att fisket skulle vara på top. Bjurs återutsatte en liten öring på runt 45 cm, yngling fångade en larre i ryggen samt satte till baka en öring på runt 3 kg. Totalt kom det upp 41 öringar varav 17 st returnerades. Undertecknad skall prova lyckan under måndagen men förväntar mig inget kanonfiske, utan vill bar insupa atmosvären vid älvens strand. Skitfiske alla kamrater som följer sidan.

/Micke

Fredag 28/9-12

Sen senaste uppdateringen har det kommit upp/återutsatts 41 höstöringar och ett antal gösar, nån enstaka lax samt 1 regnbåge. Inte det allra bästa fisket alltså. Tar nog en tur till älven under nästa vecka för att känna på älven en sista gång innan säsongen är över. Sen är det bara att ladda för nästa års lax/öringsfiske med flugbindning samt lite reportage på hemsidan.

/Micke

Uppdaterad 28/9-12 kl 10:00

Fredag 21/9

Fortfarande trögt öringsfiske men är nog på gång nu. Själv har jag varit och jagat älg under en vecka, så fisket har fått vila ett tag nu. Kanske bara bra det, så man orkar med slutspurten av året. För er som är intresserad av älgjakt, så har jag en ny sida med mina jaktkamrater i sköna Jämtland. http://www.rotsjömaffian.se/

Uppdaterad 21/9-12 kl 10:00

/Micke

 

 

 

 

Torsdag 20/9-12

Gårdagen gav 5 öringar på få fiskare, kanske på G nu! Viktor Blom en fin gös på 5+ och en fin abborre resten av fångsterna.
/Micke

Tisdag 18/9-12

Inte mycket som händer i älven just nu, ok flugfiskarna på Fla får fisk men längre upp i älven är det lugnt så här långt. Gårdagens blåst o regn gjorde att väldigt få fiskare sökte sig till älven, resultatet blev en nolla, dagen före kom det upp 8 öringar och en lax, varav 6 öringar blev tagna på Fla. Känns som om det börjar röra på sig neråt i poolerna, men att det dröjer innan fisket i de övre poolerna är igång.

/Micke

Uppdaterad 18/9-12 kl 15:37

Fredag 24/8-12

Fyra gösar blev gårdagens facit, inga "fettfenor" alltså. Ser ut som om vattenföringen blivit stabilt lägre och tempen på väg ned, allt bra för att höstöringen kan börja stiga snart.

Pentti fick en gös igår samt Peter Unér 3 st, det var "alles" den dagen.

/Micke

Uppdaterad 24/8-12 kl 09:29

Torsdag 23/8-12

Fick lite information om fisket i Bergeforsen av David "Yngling" Lundström. Bilder ligger på förstasidan. Tydligen var det fisk på i nästan varje kast! wow! Ok att inte all fisk är helfräscha, men fighten är det inget fel på, och det finns faktiskt riktigt fin fisk också. Som jag sa, många drillningar men få på land, kan bero på att det ligger en massa flätlinor i vägen för fisken på väg in till håvning. Enligt David är det även svårt att få stopp på fisken innan ett stenparti mitt i älven, som gör att många fiskar drar av mot stenarna. Men summa sumarum, 60 drillningar! inte ofta man får vara med om det på 3 man!

/Micke

Onsdag 22/8-12

Fisket inne i en ny fas; väntan. Bara att hoppas att höstöringen kommer inom ett par veckor. Som jag skrev på förstasidan, så går det ju bra att fiska efter andra arter under tiden. Kommer att lägga ut lite ny flugmönster under laxflugor med jämna mellanrum, samt kolla efter roliga fiskehändelser vid andra älvar/vattendrag eller hav.

/Micke

Uppdaterad 2012-08-22 kl 17:24

Tisdag 21/8-12

Fiskade under gårdagen i älven med Victor Blom. Efter nån timme kom även Håkan Lukkarinen och Per Eriksson. Vi såg mycket fisk hela dagen, men plötsligt bestämde vattenfall sig för att dra ur proppen! Från c:a 500 m³-320 m³! Haha.. ok vi fiskare är då aldrig nöjda! Nåväl, bara att acceptera och anpassa sig till den nya situationen med sänkesbyten samt flugor. Lyckades ju faktiskt lura en liten lax iallafall (tydligen de som gillar mig i år). Ett tack till Håkan som återlämnade min våg som jag glömt vid ett tidigare tillfälle.

Peter "Molle" Berggren lyckades lura ett par gäddor samt en fin Gös på 3,3 kg.

/Micke

Uppdaterad 21/8-12 kl 10:10

Måndag 20/8-12

Gårdagen blev lugn men Thomas Holm lyckades få en storöring att hugga, vikt 6,7 kg! Själv satt jag och band flugor till måndagens fisketur till älven. Tog även fram en T-shirt som ska användas till hösten samt nästa år. Skitfiske på er alla :)

/Micke

 

Söndag 19/8-12

Gårdagens facit blev en lax på 2,65 kg samt Perras gös på 1,5 kg. Få vak men Bjurs tappade en lax runt 17:00 samt en STOR öring vid håven kl 20:30! Själv åkte man hem tidigt för att hämta svärföräldrarna vid bussen efter deras Tysklands resa.

/Micke

Lördag 18/8-12

Gårdagen genererade en lax på 7 kg, fångad på Notören av Reijo Vuori. Vi var ett gäng som fiskade kanalinloppet (Cribba/Hanna, Perra, Undertecknad, Bjurs med son samt Stefan Karlsson, även Thomas Lennström dök upp). Det enda som hände var att Bjurs tappade en, jag hade en på, sen ingenting! Gick perfekt vatten, c:a 430 m³, så det kan vi inte skylla på.

Vi avstod morgonfisket (blev nån pilsner), för att sedan testa Korallen och Fasta under förmiddags timmarna. Perra fick en Gös samt en smolt, det var allt, förutom de plaskande storlaxar vi såg utanför Fasta, innanför Rabben samt utanför Korallen! En hel del gös visade sig under denna tid, så dessa är det gott om iallafall :)

Perra och Bjursarna fiskar vidare under kvällen och i morgon, så fler rapporter kommer. Vissta ja, Bjurs har tappat en idag med, samt Perra hade nån känning nyss.

/Micke

Uppdaterad 18/8-12 kl 18:09

Fredag 17/8-12

P-G Mårtensson Tierp tog en blänkare på 3,6 kg igår vid Fasta, Anders Peltokangas 3 gösar mellan 1,3-2,7 kg i Årvara. Undertecknad och Perra har planerat in en fisketur tillsammans under helgen, tyvärr måste jag avvika under lördagen, men kvällsfiske idag  och morgonfiske imorrn samt lite dagfiske blir det iallafall. Snackade Med Daniel "Bjurs" Lööf och han ska fiska hela helgen med sonen Gustaf (som fisk en 8+are förra året).

Skönt att vattnet är på väg ner! Fiske vid andra pooler är nu möjligt! Helt ofiskat på flera platser kan ge fina fångster.

Uppdaterad 17/8-12 kl 11:57

Torsdagen den 16/8-12

Igår blev Pelle Storvreta den som fick störst fisk med en gös på 2,8 kg, Pentti Hakulinen rodde till sig 2 gösar, vardera på 2,0 och 1,7 kg. Fint väder och sjunkande vatten kan faktiskt generera lite bättre lax/öringsfiske med lite flyt. Enda smolken i glädjebägaren är att sälar ligger och myser ute vid kusten! Enligt säkra källor låg det ett flertal sälar som såg riktigt feta ut i älvmynningen! Inte bra det!

Blev erbjuden kort i Bergeforsen av David igår, typiskt att man inte kunde åka! Skitfiske yngling och skicka bilder och lite skrift till mig under din tid i Bergeforsen.

/Micke

Uppdaterad 16/8-12 kl 12:02

Onsdag 15/8-12

Första laxen på ett tag kom upp igår! Peter Johansson Tierp fixade en 5 kg´s på Årvara. Christian Johansson fick 2 gösar och Reijo Vuori en gös.

Satt och tittade tillbaka i minnesbanken och kom på att fisket under dessa dagar runt 13-17/8, har under flera år givit mig bra fiske i älven. Man får hoppas att traditionen slår vattenföringen! Mindre vatten är tydligen utlovat, mycket bra tycker jag personligen eftersom det lockar lite fler fiskare till älvens olika pooler.

Har hört från säkra källor att Bergeforsen fortfarande ger mycket bra fångster! Alla som haft ett tungt laxår och som har möjligheten, ÅK till Bergeforsen! Möjligheten till kanonfiske finns absolut. Både stor öring och lax fångas! En bra fångstdag kan generera 5 fina fettfenor! Om jag hade möjligheten skulle jag åka upp direkt! Kolla om det finns lediga kort (borde göra det) och boka innan ni åker.

Hörde även av fiskare som varit i Sollefteå att fisket är superbra även där! Jag vill ha 10 veckors semester till! Hinner inte med det jag vill, FISKA FETTFENOR!

Jim Johansen, grundare och ägare av Real Fishing i Sandviken är i Norge och fiskar vecka 35, sen åker han till Skottland i oktober! Hoppas på rapporter från honom med bilder och inlägg.

Tv4 Uppland har gjort ett reportage om lax/örings döden i vattenfalls "gropar" finns att se under laxvideo

/Micke

Uppdaterad 15/8-12 kl 12:39

Tisadag 14/8-12

Inte mycket att skriva om gårdagen mer än att det blev ännu en tom dag, ok, en gös kom upp (Anders Peltokangas), men fettfenefritt blev det. Kommer att kolla runt lite i de andra älvarnas arkiv för att visa lite om dessa, detta för att alla ska få se hur mycket lax som egentligen stigit i år. Ett trolig rekordår spolades ju bort här i Älvkarleby, lika överallt? får se om det är så.

Perra har testat lite karpfiske och "minken" fick naturligtvis en fin bit på 6-8 kg! Enkelt med karpfiske, eller hur Perra :) ?!Bild på förstasidan visar visar fångsten. Enligt Perra är det en hel del krut i dessa dyrgripar.

/Micke

Uppdaerad 14/8-12 kl 10:51

Måndag 13/8-12

Valde att åka till Älvkarleby igår istället för Ljusne, fel, ja troligen eftersom jag endast hade en "nappalajnen" som klev av snabbt. Såg två vak på mellan 15-22.00, inte mycket att hänga i julgranen.  Thomas Lennström kom och fiskade med mig under kvällen och han kände också en fisk, sen dött.

Stod en nyfrälst laxfiskare på Årvara (Henke) som var vid älven för första gången, han hade faktiskt kollat in laxdrill innan han åkte till älven. Han hade tom bundit upp en "skelleton" som han fick hugg på! Kul! Synd bara att den valde att kliva av, nya tag Henke, så kommer nästa upp på land.

Funderar på om Vattenfall är sura på den negativa uppmärksamhet de fått pga de instängda fiskarna, eftersom de inte hade uppdaterat vattenföringen sedan den 10/8-12.

Funkar idag igen.

/Micke

Uppdaterad 13/8-12 kl 09:14

Söndag 12/8-12 sista lediga dagen före semesters slut

Fejsal Brkic blev den enda som fick en fettfena igår, en liten öring på 1,9 kg, sen lyckades Hikmet fånga en gös på 1,4 kg, bägge stod på Korallen.

Själv har man som plan att åka till Ljusne idag, men frågan är om det är värt att chansa på vattenföring och smålax på norrsidan. Lite för lång resa. Troligen tar jag en tur till älven istället, där finns ju chansen till fin öring och nån bonuslax.

/Micke

Uppdaterad 12/8-12 kl 07:48

Lördag 11/8-12

Gårdagen gav noll i utdelning. Enligt kontoret så fiskade c:a 15 man efter älven men inget hjälpte tydligen. Är vi inne i mellanperioden nu tro, ja kanske men man vet aldrig! "Plötsligt händer det" och en kanondag uppenbarar sig! I förrgår såg man iallafall flera blanka laxar igen, så man får hoppas. Tar nog mig en tur till Ljusne i morgon för att testa nåt nytt. Förhoppningsvis åker jag med www.gavleoring.se Tony.

/Micke

Uppdaterad 11/8-12 kl 10:46

 

Fredag 10/8-12

"2012-08-09
En dag med varierande väder, mestadels uppehåll. Vattenföringen ligger stadigt på ca 550kubik. Mikael Ahlström Hofors var ensam om att registrera fisk under dagen, Micke fick en stadig havsöring på fina 6,4kg(Notören)"
kontorets notering.
 

Om laxfisket gick taskigt(2st) så har öringsfisket gått över all förväntan! En lilling på 1,5 kg, pers 4,7 kg, nytt pers 5,8 kg och nu nytt personligt rekord igen, 6,4 kg! Helt underbara öringar, feta och fina. Sista öringen fick man landa på egen hand likson den på 4,7 kg. Hade håven låg tillgänglig men svårt att nå då tafsen är så pass lång. Det var bara att trötta ut denna skönhet, för att sedan hasa den på land. Känslan när den låg där var helt enorm, efter flera timmars fiske med 2 fiskar som gått fast i linor och släppt tidigt under kvällen, så hade man äntligen en på land!

Fiskade ett tag med "Ampa" och vi var överens om att det kändes ganska så dött, förutom min som gick i lina och "Ampa" gick över fisk med sänket, samma sak för mig. Vi snackade om förra årets sena fiske, då vi hade ett riktig race med öring som steg. Troligen flertalet som satt fel, men fisk på i varje kast hade vi iallafall!

 Såg endast 4 vak under hela kvällen, så mycket fisk var det inte på plats. Ändå sa vi båda att fisk skulle komma upp under kvällen, så rätt vi fick! Efter nån timme så bestämde "Ampa" sig för att pröva lyckan längre ner efter älven vid Fasta eller Korallen och lämnade mig åt mitt öde :)

/Micke

Uppdaterad 10/8-12 kl 10:32

Torsdag 9/8-12

Under gårdagen släppte älven endast till en lax, P-G Mårtensson fångstman, grattis P-G! NU känns det definitivt som om "mellanläget" är här, där man inväntar höstöringen. Visst kommer det att komma upp nån stor sommaröring och även någon finare lax, men vattnet har nog gjort så att förra årets fina laxhöst inte kommer att upprepas. Semestern är snart slut för de flesta (även min), så man gör väl ett försök i kväll, sen får fisket vänta till nästa helg.

Fiske Journalen kommer att göra ett reportage om "incidenten" i storfallet, detta med bilder från www.laxdrill.se , detta borde ge lite mer slagkraft när det blir rikstäckande! Jag nämde även namnlistan på www.gavleoring.se samt www.storfiskaren.se film där massor av fisk är instängd.

/Micke

Uppdaterad 9/8-12 kl 09:45

 

Onsdag 8/8-12

Fortsatt trögt fiske i älven. Det drillades en del på Korallen och returnerades nån fisk, men den enda som kom in i registreringen var Urban Larssons larre på 7,9 kg. Känner mig lite sugen på att åka till älven imorgon, men vi får se hur situationen ser ut med väder och vind samt det som behöver göras i hemmet.

Jag har lagt in lite attiraljer som behövs vid flugbindning för den som vill börja med flugbindning och lite mer under "tips&tricks" på förstasidan.

/Micke

Uppdaterad 8/8-12 kl 10:01

Tisdag 7/8-12

2 öringar kom upp igår, ja vad ska man säga om det, få fiskare och mindre med fisk samt mycke vatten, ja det låter rätt. Kjell Bohlin Valbo fick en fin öring på 5,4 kg. Håkan Lukkarinen en öring på 4,8 kg. Själv drog man efter morgonfisket. Funderar på en dag till denna vecka, annars siktar jag nog på helhelg veckan efter.

/Micke

Uppdaterad 7/8-12 kl 09:30

Måndag 6/8-12

Gårdagen gav 2 laxar (1 retur Zaid Al- Rashdan 3 kg) den andra tog Anders Peltokangas, vikt 6,1 kg. 2 st Öringar på exakt samma vikt, 5,8 kg! Fångstmän Viktor Blom samt undertecknad. Väldigt få fiskare vid älven, flesta vid Fasta fisket. Få fiskar visade sig men det fanns ju så räckte åt mig och Viktor :) Jag fiskade även morgonfisket i morse utan resultat, solen kom för snabbt. Som det ser ut nu, så är det fiske mellan 17:30-21:00, sen dör det ut helt.

Såg förresten bild på Lasses 14,5á och det var en grönrygg! Kul! Får bilden av Sven-Olov under dagen.

/Micke

Uppdaterad 6/8-12 kl 10:19

Söndag 5/8-12

Ronny ´Hedman fick en fin öring på 6 kg igår samt en blanklax på 5,5 kg (Fasta). Lasse Widlund fortsätter med sitt sena flyt, en blank lax på 14,5 kg! (Fasta). Kul med blänkare igen! Två laxar returnerades med vikter på runt 7 kg. Känns som om det är läge att fiska igen och att fisketrycket på de övre poolerna kan släppa lite när det nu kommer fin fisk i de mellersta poolerna! Vattnet högt fortfarande, det skrev jag redan om i tidigare blogg. Troliga fiskedagar för mig nästa veck blir tisd-onsd. Chansen är liten på blank fisk men finns iallafall där!

Skitfiske alla glada fiskare!

/Micke

Uppdaterad 5/8-12 kl 10:24

Lördag 4/8-12

Klockan 09:31

Rapporen från David löd; "helt dött en fisk visade sig, nu fiskar jag lite gös på Årvar istället". Som befarat, utfiskat i Inloppet samt Årvara, är nog bättre nedströms, Fasta,Korallen, Pumpen, insidan Rabben bör gå på detta vatten.

En liten reflektion, grymt fort denna sommar har gått! Känns som om tiden springer iväg, nä nu får dagarna börja gå lite långsammare :) Nåväl, gårdagen gav en lax och 2 öringar. Laxen tagen av Roland som jag skrev om i går, öringarna; Tobbe Lindqvist och Svedda, 3,4 resp 3,7 (Korallen). David "Yngling" Lundström är vid älven nu på morgonen för sin sista "laxtur", så rapporter kommer från honom under morgonen.

/Micke

Uppdaterad 4/8-12 kl 08:50

Fredag 3/8-12

Gårdagen vid älven var riktigt lugn. Jag tappade en öring, Perra likaså samt Stefan Karlsson samma. Vi var alldeles för många vid inloppet och älven visade detta med ett nollresultat. Lars Widlund tog en lax vid Fasta, Stefan Jonsson en på 3,6 i Årvara samt 1 öring  5,8 kg, Conny Eriksson.

Under morgonen fiskade jag vid inloppet och under 4 timmars fiske hade jag endast en kontakt trots skapligt vatten. Istället för att invänta kvällen, åkte jag hem för att ge mig själv chansen någon annan dag. Kul värre för Roland Franzén som tog sin första lax på över 30 år! Grattis. En mycket glad fiskare från Stockholm strålade av glädje och Örjan Erikson (håvman),  samt undertecknad fick vara med om en sån där oförglömlig stund, när en fiskare skakar av laxfrossa! Kul!

Såg väldigt lite fisk som visade sig, så ännu lägre vatten behövs för att fisket sak komma igång igen, om det kommer igång.

/Micke

Uppdaterad 3/8-12 kl 13:52

Torsdag 2/8-12

4 laxar ( Lasse Wiklund 10,2 kg, Urban Larsson 10 kg, Bosse Sköld 5,5 kg, Roger Mellberg 5,5 kg), Kjell Wendin 1 öring på 3 kg samt en gös på 1,8 kg, Jan -Olof  Henriksson, David "Yngling" Lundström en hybrid på 7,5 kg. Detta blev gårdagens fångster. Idag ska jag till älven för att testa om firrarna vill ha mina nybundna flugor.

Hör att det är många som frågar om hur flugorna ska vara nu när öringen har anlänt på riktigt. Huvudregel "numero uno" är att det bör gå lite saktare, alltså tunnare lina, lite buskigare flugor är att föredra, även lite större än på laxen i varmt vatten. Testa med olika sänken, så det känns rätt, sänket är det viktigaste även på laxfisket.

/Micke

Uppdaterad 2/8-12 kl 09:54

Onsdag 1á Augusti

Gårdagens väderomslag från sol till åska och hagel till sol gjorde att få fiskare letade sig ned till älven. En öring kom upp, Tobbe Lindqvist en fin öring på 8,1 kg!

/Micke

Uppdaterad 1/8-12 kl 10:35

Tisdag 31/7-12

Väldigt få fiskare efter älven trots sjunkande vatten, just nu 10:52 497 m³. En lax på 9,4 kg 3 öringar (med min inräknad) mellan 4,2-5,3 kg är inte så dåligt. Kjell returnerade ju även en rättkrokad lax på runt 10 kg. Verkar som en del Älvkarleby fiskare är i Ljusne för att testa det fina fisket som verkar infunnit sig nu sent på säsongen.

Hoppas kunna åka till älven nån gång mot slutet av veckan för att se om öringarna vill nappa även då och kanske nån lax. Kanske även blir en tur till Ljusne.

/Micke

Uppdaterad 31/7-12 kl 11:06

Måndag 30/7-12

Fiskade Lördag kväll t om  Måndag morgon. Lördagen har jag skrivit om redan så vi går rakt på Söndag morgon. Ett napp samt en Vimma och en lill gös, det var inte mer intressant än så! Efter lite sömn i bilen fortsatte fisket på kvällssidan. Perra åkte före eftersom han skulle hem tidigt, arbetet kallade på måndagen efter att ha haft en riktigt bra semester med 10 laxar på land, grattis Perra! Till en början var jag alldels själv, sen droppade grabbarna in, först Viktor Blom, sen kom Bosse och Kjell. En stund senare kom även Sterfan Karlsson och lite senare även Thomas. Vattnet hade sänkts ned mot 500 m³ och Viktor fick upp en öring på c:a 5 kg som satt under hakan, nära mun! Efter en litet tag slet en öring i mina grejor men lyckades med konststycket att hoppa rakt in i muren! Den släppte förstås några sekunder senare. Tyvärr såg vi ett 20 tal döda laxar/öringar flyta förbi under dagen efter spolningen av fickorna i storfallet. Inte okey tycker jag , borde ha kunnat lösas på ett flertal andra sätt! Nätning/Håvning, fritt plockande av fisken etc etc. De stackars fiskar som "räddades" genom att man spolade, slogs med all säkerhet ihjäl på de stora stenblock som låg i dess väg! Nåväl lösning på G till nästa år enligt Molle.

Fisket fortsatte med ett flertal hugg samt en lax på land som Viktor returnerade (c:a 8 kg). Kvällens man var iallafall solklar! Stefan Karlsson med 3 öringar (4,5+3,5+3,3 kg)! Inte nog med det, en som satt ytterst nära munnen, under hakan, på c:a 7,5-8 kg!

Söndag morgon och jag fiskar igen. En tappad tidigt samt en tappad sent men mitt emellan en som satt rätt  och på land. 4,7 kg! Kul! Bara att njuta och åka mot Hofors.

/Micke

Uppdaterad 30/7-12 kl 22:13

Söndag 29/7-12

Mitt mitt fiske fortsätter idag och ikväll. Hoppas kunna fånga mig en öring eller en av de sista blänkarna, storlek spelar mindre roll. Fiskade även igår kväll och det som hände var att Bosse Sköld hade en fin öring fram till håv innan den klev av, senare tappade han även ett par laxar, innan han tog en blank och fin liten lax på 3 kg. Perra hakade i nåt stort,David likaså samt undertecknad hade en "nappalajnen" samt en till som var på lite. Perra använde tydligen riktigt bra vimmafluga, fick två nappare!

/Micke

Uppdaterad 29/7-12 kl 11:30

Lördagen den 28/7-12

Vattnet sjunker och laxen hugger igen, 4 laxar igår, varav två tagna av Anders Peltokangas! En öring samt en gös kom också upp. Men det viktiga som bör visualiseras är all lax som fastnar i groparna när vattnet sänks! Kolla filmen som jag hämtade från storfiskaren.se! Lax som kippar efter luft! Hoppas någon som bor nära hjälper till med att näta upp dessa strandsatta laxar! Jag hjälper gärna till på söndag när jag kommer till älven!

/Micke

Uppdaterad 28/7-12 kl 10:36

Fredag 27/7-12

Trots mindre vatten kom det endast upp 2 laxar under gårdagen, ok att det inte är många som fiskar och att det fortfarande går mycket vatten, bara att acceptera att de blanka laxarna kommer men med ett lågt antal. När vattnet når till runt 400 m³ kommer det att ta fart med öringsfisket. Undertecknad kommer att försöka komma till älven under nästa vecka för att kolla läget igen, kanske åker dit redan under Söndagen. Kul att Nicklas fick upp sin larre utan hjälp!

/Micke

Uppdaterad 27/7-12 kl 10:26

Torsdag 26/7-12

Gårdagen gav endast en liten lax (undertecknad) samt ett par Gösar, vattnet absolut på väg ner, så fisket på fettfenefisk kan fortsätta även om det mestadels kommer att bli öring , bättre enligt vissa, eftersom hysterin efter älven försvinner och lugnet infinner sig.

Kolla in filmen på indexsidan från Ljusne, laxsteg så det dundrar!

/Micke

Uppdaterad 26/7-12 kl 09:52

Onsdag 25/7-12

Gårdagen gav endast 1 lax (Jocke Reuterhäll 5,5 kg) 1 öring (Göran Gillberg 5,4 kg) samt 8 gösar, Per Eriksson 3, Hikmet 2, Pentti Hakkulinen 2 varav den största för kvällen, 4 kg samt Pelle Storvreta 1. Undertecknad samt många "storfräsare" gick tomma, så jag undrar om inte laxsäsongen är över även om vattnet sänks. Jag valde iallafall att stanna för att fiska morgonfisket tillsammans med min polare Perra Carlsson och utdelningen blev en liten "nappalainen". Valde sedan att avbryta mitt fiske och styrde kosan hemmåt där våran Norska Skogkattshona fött 6 kattungar under natten:) Ska väl prova på öringen resten av säsongen, kanske även nån gös och även någon strölarre.

/Micke

Uppdaterad 25/7-12 kl 13:26

Tisdag 24/7-12

Första nolldagen på länge, endast en öring på listan. Undertecknad ska iallafall testa under 2 dagar och en morgon (om vattnet tillåter). Förhoppningarna om att slippa trängas vid Årvara verkar iallafall finnas nu när vattnet är 800 m³ eller ännu mindre. Känns nästan som om jag skulle vilja testa Bergeforsen och zon 3 nån dag.

/Micke

Uppdaterad 24/7-12 kl 08:36

Måndagen den 23/7-12

Endast 3 laxar, samt en återutsatt, och 3 öringar kom upp igår! Tydligen var det väldigt få fiskare vid älven och det kan vara orsaken.  Största laxen togs av en av älvens profiler, Håkan Lukkarinen (8 kg), William Loikas tog sin första (6,5 kg), grattis! Kalle sundblad 6,2 kg, Juha Isojärvi returnerade en 7,2 kg´s. Magnus Stenberg tog en öring på 7,2 kg, Per Eriksson en öring på 5,3 kg samt Peter Johansson en öring på 3,8 kg, det kom även upp en till öring som inte registrerades c:a 4 kg. Till slut kom det upp 3 gösar.

Äntligen börjar vattnet sjunka! Dags att besöka älven igen, med hopp om bra fiske! Både fin öring och en del blanka laxar samt stor gös! Mumms! Betydligt färre semesterfirare ger en bättre chans att fiska rätt, ännu ett plus!

/Micke

Uppdaterad 23/7-12 kl 10:47

Söndag 22/7-12

Gårdagen gav 4 laxar och 4 gösar på, tyngsta lax för dagen 16,20kg av Tomas Almroth Uppsala på Notören, Olle Bäckström 12,0kg ( kanalen ) Leif Oscarsson 9,0kg ( fasta ) Isak Nilsson 7,75 ( korallen ) Gösarna vägde mellan 1,60-2,80kg och togs i Årvara och på Notören.

Kände idag att tiden rusat iväg och att det redan är 22 Juli! Vart tog sommaren vägen? Tyckte att laxsäsongen nyss startade och nu är den på gång att ebba ut! Tur att man har 3 veckor kvar av semestern iallafal :) Ska under vecka försöka komma till älven ett par dagar så mitt laxfacit kan bättras på, nu när den värsta semesterrusningen är över och man kan fiska på de platser man vill och på lax man ser. Känner spontant att det ska bli skönt att fiska på normalt vatten och bland fiskekamrater man känner utan att behöva trängas för att få kasta ett par kast. Vattenföringen är helt klart på väg ned, man ser det på att Näs nu kör runt 750 m3, Söderfors lite över 900, så det minskar klart.

Kommer att lägga ut lite oskrivna och skrivna regler, så att nybörjare vet hur man fiskar i täta klungor, så att fisket flyter på. Detta för att nästa säsong ska flyta lite bättre för både nya som gamla fiskare.

/Micke

Uppdaterad 22/7-12 kl 11:34
 

Lördag 21/7-12

"En fin solig dag fram till 18,00 då ett bekant fenomen infann sig REGN,få fiskande då det höga flödet ca: 1000m3/sek håller i sig och gör fisket vanskligt, 4 laxar och en havöring rapporterades, tyngsta lax 9,10kg kneps av Runo Söderlind Älvkarleby i Årvara, Robin Joelsson Nortälje lyckades med bedriften att fånga sin första lax någonsin 7,15kg i Kanalen, vi lyfter på hatten och grattar, Tomas Almroth Uppsala landade en lax i Årvara på 6,40kg, Roger mellberg tog dagens minsting 2,50kg ( årvara ) öringen vägde 3,16kg och fångades av Jan Åke Westerberg Norrtälje i Kanalen."

Ja som ni alla ser så fortsätter vattnet att forsa genom älven, denna sommar har då haft fler ansikten än många andra somrar, först såg det ut som om vi skulle få en sommar med lite vatten, nu ser det ut som om säsongen kan ha blivit förkortad pga för mycket vatten!

Nämnas från gårdagen bör att Runo tog sin 8é Årvaralax för året, Grattis! Min polare Daniel "Bjurs" Lööf kommer att fiska under Lördagen och söndag morgon, så jag lär få rapporter under dagen/kvällen om hur fisket går.

/Micke

Uppdaterad 21/7-12 kl 10:44
 

Fredag 20/7-12

"En dag med mestadels sol och endast lättare regn, flödet 1100m3/sek gör det svårfiskat och endast 5 laxar 2 öringar och 1 gös på listan, tyngsta lax 12,50kg landades i Årvara av Örjan Erixon Sandviken, Tommy Muhr 9,70kg ( årvara ) Thomas Holm 7,80kg ( årvara ) Veikko Kammonen 3,30kg ( årvara ) Mikael Ahlström 2,30kg ( årvara ) havsöringarna togs även dom i Årvara Rafie Issa 4,80kg , Tamer Özturk 3,40kg, Gösen vägde 1,80kg och togs på ett drag av Jan Peter Näslund plats Notören."

Känns helt rätt att jag åkte hem istället för att försöka få något mer under de vattenförhållanden som råder. Bara att lyfta på hatten för de som fick fin fisk igår, Örjan, Tommy och Thomas.

Själv inväntar jag nog bra mycket lägre vattenföring innan jag ger fisket en ny chans. Vill känna att jag kan välja vart i älven jag vill fiska, inte bli tvungen till en specifik plats. Har ett par platser som jag vill prova innan säsongen är helt över. Jag kommer i alla fall att fiska augusti ut, minst.

/Micke

Uppdaterad 20/7-12 kl 10:08
 

Torsdagen den 19/7-12

Vattenflödet översteg 1100 m³, så jag åkte hem istället för att invänta kvällens köer vid Årvara. Skitfiske på er som härdar ut vid älva under dessa förhållanden. Bilder från gårdagen kommer så fort Molle lägger ut dem, han gjorde ett jättejobb som vanligt med att plåta alla fiskar som kom upp.

Fiskade under gårdagen i Årvara som alla andra! Det gick strax under 1000 m³ och vi fick trängs ordentligt för att kunna fiska på "innerrännan". En hel del drillningar hade varit redan innan jag kom kl 18:00. Detta fortsatte under en stund där bla Jocke Reuterhäll drillade några samt fick en fin på 11+. Svedda hade även han 7 drillningar, Tommy Muhr fick en fin lax, Dan Danielsson blev av med "skägget" Perra fick sin 9´e, Johnny Norén fick en 10+are, Roger Timbré hade ett par drillningar och till slut fick han äntligen upp en. Det kom även upp en i Kanalinloppet. Undertecknad gick tom igår men i morse hände det magiska, jag fick en lax! Ok, en liten en, men ändock en larre! Slog iallafall Molle med 4hg:)

Det skedde även några incidenter när vi fiskade så tätt som vi gjorde. En del tog t om illa vid sig och bytte fiskeplats. Tycker vi ska vara mer hänsynsfulla när vi alla bara vill fiska lax.

/Micke

Uppdaterad 19/7-12 kl 12:17

Onsdag 18/7-12

Gårdagen blev svårfiskad p g a  vattenföring upp till 1087 m³! Får se om jag orkar åka in och fiska när vattnet går som det gör. Vill nog ha fler möjligheter att välja fiskeplats.

/Micke

Uppdaterad 18/7-12 kl 10:42

En dag med växlande väder och svaga vindar frå norr. Vattenflödet har skenat upp till 1000kubik och det gör det mycket svårfiskat, därav endast 7st laxar inskrivna under dagen. Här kommer dagens fångstmän. Stefan Hising Skutskär fångade dagens största 11,8kg(Årvara). Juha Heikkuri Järfälla 9,6kg(Årvara). Rolf Hagström Gävle 9,5kg(Korallen). Ambjörn Pettersson Gävle 7,85kg(Årvara). Conny Bergman Gävle 7,6kg(Korallen). Pontus Andersson Gävle 4,7kg(Korallen). Michael Olsson Skutskär 4,7kg(Årvara)
 

Tisdag 17/7-12

Gårdagen bjöd på blandat väder med både regn och sol, och stigande vattenflöden. 13st laxar registrerades under dagen där Peter Johansson Tierp fångade den största på 12,2kg. Årets största flugspöfångade lax fångades under morgonen vid Kistan, vikt 10,5kg och fångades av Magnus Bergqvist Gävle. Urban Larsson från Trödje 9,6kg. 9,6kg vägde även Juha Heikkuri Järfälla lax som han fångade vid Årvara. Jörgen Svedlund Sandviken 9,4kg(Årvara). Thomas Stenberg Gävle fiskade från Årvara och lyckades där fiska fullt, vikterna 9,2kg, 7,2kg och 6,6kg. Conny Eriksson Gävle fiskade i Kanalen och fick där en på 8,5kg. Hans Eriksson Sandviken 8,3kg(Notören). Resterande laxar mellan 2,8kg-7,2kg. 2st havsöringar fångades under dagen, Kjell Bohlin Valbo 5,9kg från Pumpgropen. Niklas Henningsson Älvkarleby 3,6kg från Notören. Största gösen fångades av Tommy Andersson Enköping, vikt,4,1kg.

Vi laxfiskare är ett känsligt släkte (lite som bönder), först gnäller vi på lite vatten, nu på mycket! hahaha, jaja, det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen när man väl är på plats, rätt sänke o lina, rätt plats och rätt flugor, ja, samma som vid bra vatten ju :)

Hur som helst så hoppas vi på lite mer lagom vatten så att alla fiskare kan sprida ut sig efter älven istället för att måsta trängas på en och samma plats.

Fick rapporter om att det under Söndagen drillades en hel del fisk som inte kom upp av olika anledningar. Bara Perra hade 6 drillningar, Jocke tydligen 7 drill samt återutsatte "storlax" som satt ett par cm fel! Mycke lax i älva än alltså!

/Micke

Uppdaterad 17/-12 11:02 

Måndag 16/7-12

Ja, då var man tillbaka från Jämtland igen. Har inte haft någon mottagning på Mobila bredbandet så uppdateringarna kommer idag. Har sett att Laxfisket fortsätter bra och att öringsfisket kommit igång ordentlig. Viktor Blom Har flytet nu och fångade under söndagen både en lax och en fin öring. Grattis även till Jonny Norén som fick en fin öring!

/Micke

Uppdaterad 116/7-12 kl 11:18

Söndag 15/7-12

En dag som började med en del regnskurar som under eftermiddagen gick över till mulet väder och rätt kvalmigt. Laxfisket fortsätter att vara bra och även några fina öringar har kommit upp. Största laxen för dagen lyckades Viktor Blom Skutskär fånga den vägde 11kg(Notören) Viktor lyckades även fånga en öring på 5kg. Michael Holmström-Berg Avesta fiskade från Korallen och lyckades där lura en lax på 10,28kg. Kjell Bohlin Valbo 9,8kg från Korallen. På Fasta fiskade Charles Malatios från Stockholm och fick där en lax på 9,6kg. Raimond Issa Bromma fiskade också från Fasta och fångade där en på 9,5kg. Jag var själv ut i dag och lyckades fånga en lax på 9,1kg(Korallen). Magnus Jäfvert Västerås fiskade vid Årvara och lurade där en på 9,1kg. Staffan Jonsson Gävle 8,1kg(Årvara). Stefan Larsson Sandviken 8,0kg(Kanalinloppet). Nikolay Nedev Farsta 7,8kg(Fasta). Christoffer Eklund Gävle 7,6kg(Fasta) Resterande laxar mellan 1,9kg-7,2kg. Havsöringarna vägde 5,0kg och 6,8kg(Kanalen) där Jonny Norèn Torsåker fångade den största. Joachim Reuterhäll uppsala återutsatte en rättkrokad lax på ca55cm.
 

Lördag 14/7-12

En dag med en hel del sol som mot kvällen gick över till mulet väder, vattenföringen är stigande och det väntas ännu högre vattenflöden, vatten tempen ligger fortfarande på en bra temp och laxarna fortsätter att stiga. 16st laxar registrerades under dagen där Kawa Morad Enköping fångade den största på 17kg(Korallen). Christoffer Eklund Gävle fiskade från Fasta och lurade där en lax på 11kg och en havsöring på 4,1kg. Raimond Issa Bromma fiskade från Korallen och fick där en lax på 11kg. Haider Al-Taihi Spånga 10,76kg(Fasta). Niclas Hahne Gävle 10,5kg(Årvara). Suat Tutuncu Järfälla 9,5kg(Fasta). Lars Kvicker Smedjebacken 8,1kg(Pumpgropen).Jens Johansson Saltsjöbaden 8kg(Korallen). Ulf Hemgren Gävle 8kg(Notören). Daniel Källström Smedjebacken 8kg. Saif Yousif Strängnäs 8kg. Resterande laxar låg på vikter mellan 6,2kg-7,6kg.
 

Fredag 13/7-12

En dag med växlande väder, en hel del åska under dagen. Vattenföringen är stigande och förutsättningarna är fortfarande goda för att fånga en lax, nu finns även chansen att få en riktigt stor öring. Största laxen för dagen fångade Kalle Sundblad Uppsala vikt, 14,4kg(Pumpgropen) Kalle fick även en på 10,2kg. Haider Al-Taihi Spånga 10,7kg(Korallen). Suat Tutuncu Järfälla 10kg(Korallen). Jan-Åke Westerberg Norrtälje 9,6kg. 9,6kg vägde även Krisada Thabburi Gävle. Resterande laxar låg mellan 2,8kg- 9,5kg. 3st havsöringar fångades också under dagen där Kent Erikssson Gävle fångade den största på fina 7kg(Kanalen). Brorsan till Kent, Conny Eriksson Gävle fick även han en havsöring på fina 6kg. Ronny Hedman från Gävle fångade en öring på 3,2kg från Korallen.
 

Torsdag 12/7-12

Växlande molnighet, häftiga regnskurar på eftermiddagen. 15 laxar 2 öringar och 1 hybrid inskrivna. Årets hittils största havsöring togs av Jallal Raai Stockholm vid Fasta, 8,8 kg. Den andra fina öringen togs av Leif Karlsson Sandviken på Korallen och vägde 7,1 kg. Tyngsta laxen togs av Runo Söderlind Älvkarleby i Årvara och vägde 13,0 kg. Vidare Suat Tutuncu Järfälla 12,3 kg på Korallen, Hassan Ali Kista 12,1 kg vid Fasta, Micke Norrbelius Gävle 11,0 kg på Korallen, Michael Olsson Skutskär 10,7 och 5,4 kg vid Pumpgropen, Tamer Özturk Orsa 10,2 kg på Korallen, Håkan Lukkarinen Gävle 8,5 kg på Notören och Charles Malatios Stockholm 8,0 kg på Gubbhyllan. Övriga laxar 7,5-4,0 kg.

/Micke

Uppdaterad 13/7-12 kl 12:21
 

Onsdag 11/7-12

Gårdagens facit; 26 laxar och 1 öring på listan, öringen vägde 3,70kg och landades vid Fasta av Jan "Kalla" Sundblad, tyngsta lax 13,0kg landades i Årvara av Henrik Strandfur, Runo Söderlind 12,70-8,20 ( årvara ) Kawa Morad 12,40kg ( korallen ) Kristian Becker 11,70kg ( skravlet ) Hannu Isokiväli 11,30kg ( årvara ) Charles Malatios 11,20-8,0kg (fasta-hyllan ), Perra Carlsson 10,7, Juha Heikkuri 10,60kg ( årvara ) övrig lax mellan 1,70-10,60kg.

Felval av plats igår IGEN! Tajmingen i år är under all kritik från undertecknads sida :) Trots detta brände jag en STOR öring igår! Nu börjar det bli tröttsamt! Trots att det kom upp 26 laxar gick man tom igen. Perras Magi fortsätter, enda fisken på Årvara under Måndagen, enda i Inloppet på Tisdagen! Nu tar jag ett brejk från laxfisket så att man mentalt orkar slutspurten! Runos stim i Årvara fortsätter, 2 under gårdagen!

Hörde om en ny incident vid älven, något om hot vid Skravlet, tycker att det är nog nu! Alla vill fiska och det verkar som om vissa går skift vid just Skravlet och inte gärna släpper ner andra personer till denna mycket bra fiskeplats! Dags för kvotering på heta platser? Bokning? ex max 2 dagar i veckan på samma plats sen byta så fler får chansen? Rörligt fiske vid just Skravlet svårt? Måste gå att lösa tycker jag. Många vid älven håller med om att något drastiskt måste göras!

/Micke 

Uppdaterad 11/7-12 kl 10:33

 

Tisdag 10/7-12

Laxfisket in i ny fas med mindre fisk samt blandat nystiget/ståndfisk. Under gårdagen hann vi med morgonfiske på "Bagarn" med en tappad samt en återutsatt av Perra som facit. Efter ett lunchbrake gick vi upp till inloppet/Hällen för att fortsätta vår fiske. Under den tid vi var där fram tills det rasade in folk hände inte speciellt mycket, så vi ansåg att med så mycket fiskare på denna känsliga plats var det bara att lägga om taktik. Vi bestämde oss för Årvara, som kvällen före levererat bra. Väl framme träffar jag på en annan bloggare vid namn Molle, så nu var vi samlade utom Tony. Molle hade faktiskt en fin drillning innan vi kom dit, men larren bestämde sig ör att jävlas lite extra med MOlle, så den gick fast bland stenarna några gånger och så var den borta, synd Molle.

Denna kväll blev nog den trögaste i Årvaras historia! En lax som klev av direkt för Molle var facit efter flera timmar! Det började verkligen kännas som om allt går emot en, när inte ens Årvara vill släppa till!

Det var så trögt att t o m Perra började känna att kvällen skulle gå i FF´s tecken för alla på plats inklusive han själv. Klocka närmade sig midnatt med stormsteg och c:a 23:00 var modet i botten. Då mitt i denna öken, ropar Perra fisk! Efter en ganska dramatisk, mörk, men ändock kort drillning fick jag äran att håva ännu en fisk, numero 7, (dags att nån får håva åt mig nu!)hahaha. Detta var Perras 7é lax för säsongen, så han levererar, ska även sägas att han återutsatt en "lilling" på runt 1,5 kg). Nåväl, tillbaka till undertecknad. PÅ mitt sista kast för kvällen fastnar faktiskt en firre på kroken (hade faktiskt fått både en gös och en abborre under kvällen), efter påhejjningar från Inloppet så landar jag äntligen en fisk, låtvara att den var liten, ändock en fettfena! Men tyvärr så satt den fel och det var to m en öring! NU känns det faktiskt riktigt tungt! Nya tag idag.

Gårdagens resultat; 18 laxar och en havsöring på listan, öringen vägde 6,45kg och togs av Tony Berggren.t, dom tyngsta som var två 11,80kg togs av Robin Wikström och Peter Svensson båda på Notören, Cribba Widell 10,60kg, Peter Ritzman 10,40kg,  Ronny Hedman 10,40kg, Krisada Thabburi 10,20-6,40kg, Dejan Nidzovic 10,20kg, Amir Dadgaranfar 9,50kg övriga 5,50-9,40kg däribland Perras på 9,3 kg.

/Micke

Uppdaterad kl 11:46 tisdag 10/7-12
 

Måndag 9/7-12

Regn och rusk mötte mig när jag kom fram till älven runt 19:30 på Söndagen, det bara tilltog mer o mer så man fick återigen en blöt kväll vid älven! Har inte haft någon lycka med vädergudarna de gånger jag haft chansen att fiska i Älvkarleby! Började mitt fiske på Hällen eftersom jag bestämt det tidigt. Sanslöst nog var det kö till och med på Notören´s topp! Hällen var ganska lugn men Inloppet var "knökfullt"! Trodde faktisk att folk insett samt läst om att fisket dör ut på denna trånga plats om man är fler än fyra man. Regnet gjorde att många lämnade platsen och och jag och Perra gick dit föra att prova vår lycka. Mitt första kast resulterade i en blank och fin MÖRT! hahaha, andra kastet nappade  en fin lax och jag fick en fin drillning ner runt kurvan. Hade den i ett stadigt grepp längre ner i kanalen för att invänta håvare. När håvaren var på plats klev även denna lax av! Frustrationen började faktiskt bli påtaglig, flera laxar till håvkant och en stor fin lax på land (hårfint felkrokad), detta utan att lyckas få nån i frysen! Perra tappar sin andra för dagen (hade en till håven innan jag kom) innan det nappar igen, denna gång får jag håva min andra för dagen( Jocke Reuterhäll´s tidigare på Hällen) en nöjd Perra har tagit sin 6é för året, grattis! Håkan Lukkarinen har på 3 fiskar och den ena kommer in till land men Håkan som redan fått 12 laxar i år väljer att returnera denna 10+ are. Özlan Tammer får två stycken under kvällen och från Inloppet får vi se Runo Söderlind ta en 9,5 kg´s samt en på 12,5 kg! Grattis! Hannu Isokiväli tar sin premiärlax samt Anders Peltokangas lägger ytterligare en larre till samlingen. Vi fiskade under kvällen även med Patrik Lundberg som senare gick ner till "gubbhyllan" och trängdes, utdelningen blev en lax. Grattis!

Inloppet känns nu ganska trög em på sista kastget(23:59) nyper en storlax till på min fluga! NU, nu, tänker jag, ska väl nollan äntligen spricka, men som vanligt denna sommar så väljer den "blanke" att kliva av! Jag kände bara en stor tomhet och frustration och tankarna blev lite mörka, "nä nu får det vara nog, nu skiter jag i denna säsong"! Efter ett tag lugnar man som vanligt ner sig och glädjs istället åt min vänner Runo och Perra´s lyckade kväll (bilder på indexsidan). Min tur kommer snart mina vänner och läsare. Jag är ju iallafall i kontakt med lax hela tiden, så nåt gör man ju rätt, fast självförtroendet inte direkt är på topp!

Det kom upp 32 laxar samt två returnerade under kvällen, störst en bjässe på 19,5 kg! Fångst man Zaid Al Rashdan Sala. Mauricio Carrasco 15,10kg ( skravlet ) Mikael Nilsson 14,10kg ( korallen ) Daniel Hedlund 13,0-6,9kg ( årvara ) Runo Söderlind 12,50-9,50kg ( årvara ) Hannu Isokiväli 12,0kg ( årvara )Tony Ekholm 11,10kg ( skravlet ) Pekka Junno 11,0kg ( bagarn ) övrig lax mellan 4,80-11,0kg. Som ni ser spridda skurar, vilket är bra med tanke på att fisk finns i hela älven, man behöver inte stå och trängas på 2-3 platser!

Nya tag idag måndag.

/Micke

Uppdaterad kl 11:59 måndag 9/7-12
 

Söndagen den 8/7-12

Lite färre laxar tagna under gårdagen. En orsak var att det jojjades med vattnet mellan 170-400 m3. En del mindre lax börjar bli vanligt nu och även öring kommer upp. Största laxen vägdes in på mäktiga 15,9 kg! så det finns "kluvor" kvar i älva! Tommy Molina tog även igår en fin larre på 12,3 kg, kan även nämnas att Yngve Bergström tog sin 5é för året.

Undertecknad skall försöka komma till älven ikväll och även fiska må-onsdag.

En liten kuriosa i sammanhanget är att vi som bloggar på laxdrill.se/storfiskaren.se samt gavleoring.se; Undertecknad, Molle samt Tony, har kammat noll hittills i år! Vi kommer igen var så säkra på det! Vi ger iallafall er läsare något att gotta er åt, hahaha.

/Micke

Uppdaterad 8/7-12 kl 10:59

Lördag 7/7-12

Tog chansen att åka till älven på fredag kväll för några bonustimmar. Bra vatten när jag kom fram men väldigt lite fiskkontakt utmed Korallen. Några fiskar hade kommit upp på "gubben" och nån kontakt på "holger". Daniel Lööf hade sin fruga med sig till älven för första gången och när jag kom till älven hade hon precis tappat sin första lax! Under en period hade  hon på ytterligare två fiskar! Yngve Bergström drog sin fjärde för säsongen (7,7 kg), en pigg lax som kämpade på ordentligt.

Undertecknad hade först en "nappalainen" som inte ville fastna, sen efter några minuter nappade det helt perfekt igen! NU satt den iallafall! En fin fisk runt 10-11 kg! Nu skulle nollan spricka! Efter några tokrusningar lugnade den ner sig och kom in ett par gånger, sen rusade den ut igen! Sista gången backade jag upp ännu högre och Perra gjorde sig klar för håvning. Den gjorde ett sista försök att gå ut i älven och då släppte den! Fortfarande nollad! Blev först förbannad, sen övergick det till beundran för laxens kraft och en skön drillning. Nya tag på måndag-tisdag. David "yngling" hade även han en lax flygande i luften och lite drill innan den klev av.

Jag fick iallafall äran att håva en fin 14,2 kg´s larre åt Svanström (pers). Bild på förstasidan.

Jag åkte hem lite tidigare, när "proppen", runt 22.00, gick ur älven och vattnet sjönk till 150-200 m3 (23:10) samt för att hinna sova lite innan jobbet. När jag kom hem ringde jag för att kolla läget med Perra/"Bjurs". "Bjurs" berättar då att även han bränt en precis vid håven! Jag kände för Daniel i den stunden eftersom jag hade min känsla kvar i kroppen.

/Micke

Uppdaterad 7/7-12 kl 06:52

Fredag 6/7-12

Vatten: 23-450-400-300m3/s Temp: 19,53°C (just nu 421 kl 10:23)

Gårdagens vattenflöde jojjades upp och ned mellan 360-169 m3! Ändock kom det upp 27 laxar med Evelinas "megalax" på 21,4 kg som toppnotering, inte bara igår utan för säsongen! Kul! Tony på gavleoring.se, kallade henne för "laxprinsessan" och det är bara att instämma!

Noterade att Morgan fiskade full, xtra Grattis! eftersom jag var med när han brände en del lax för en vecka sedan, samt att jag håvade en "häktare" som vi trodde satt rätt!

Noteras att det är bra med öring i älven nu enligt Perra, en av orsakerna till det bra fisket efter lax, och här sitter man på jobbet! Nåväl, det riktiga "racet" har nog inte varit än, så chansen finns kvar till mycket bra laxfiske i ett par tre veckor till!

/Micke

Uppdaterad 6/7-12 kl 07:23

Torsdag 5/7-12

 

Gårdagens skörd: Det fina vädret fortsätter men vattenföringen under dagen var inte det bästa, ca 190kubik under större delen av dagen. 17st laxar registrerades under dagen där Roger Mellberg från Gävle fångade dagens största på 16,2kg(117cm) från Bagarkurvan. Joakim"Gnaget"Öqvist från Solna fiskade från Korallen och fick där en lax på 13kg prick. Kimmo Illikainen från Arboga fångade under kvällen 2st laxar från Korallen 11,8kg och 4,7kg. Henrik Strandfur Gävle 10,7kg(Bagarkurvan). Håkan Lukkarinen Gävle 10,5kg(Årvara). Per Carlsson Västerås 10,5kg(Hällen). Mark Bearentsen Danmark 9,6kg(Korallen) Resterande laxar mellan 2,6kg till 9kg. Även en öring på 4,6kg(Notören) fångades av Roger Nilsson Gävle./ alvkarlebysportfiske.nu 

Ännu en dag utan fiske. Lugnet börjar kännas nu efter en vecka hemma. Ett konstigt år med hur mycket lax som helst ändå känns det inte rätt. Trolig orsak är den stress som infinner sig när halva Sverige står vid älven samtidigt. "Vem får mest lax? Störst?...Fiskade han fullt? Jag har bara fått 3st ..buhuuuu...snart spricker nollan!?" Nä hoppas allt går in i en lugnare fas nu med fisket i fokus. Alla måste inse att det finns olika chanser till fisk, de som bor intill älven eller i närheten, personer som kan fiska hela tiden p g a arbetslöshet, pension, semesterfiskare som kan vara vid älven ett antal veckor och sen "vi vanligt dödliga" som kan åka dit nån gång då och då. Som sagt var nu fiskar jag vidare med ett lugn i kroppen och försöker njuta av de fiskar man får chansen att "motionera" om inte annat.

/Micke

Uppdaterad 5/7-12 kl 08:26

Onsdag 4/7-12

Vattenföring kl 08.27 var 282 m3, vattentemp 18,48 °

Ännu en dag utan fiske! Börjar längta till älven igen nu. Många fina dagar kvar av säsongen så man behöver inte känna sig speciellt stressad? skitsnack,,, hahaha vill vara där nu, men kan inte p g a jobbet.

Gårdagen genererade hela 33 laxar igen! 25° i skuggan under dagen. Vattenföringen 320-367 m3 . Anders Peltokangas Skutskär fångade den största på 14,6kg. Tomas Olsson från Gävle fångade största laxen för i år på flugspö vid Haröra under kvällen, vikt 9,6kg. Suat Tutuncu 2st laxar 13,5kg och 11,5kg. Niklas Henningsson 12,7kg(Körsbärsudden). Fredrik Samuelsson 2st på vardera 12,6kg och 5,6kg. Charles Malatios  2st på vardera 12,6kg och 8kg, Lars-Johan Bengts Sundborn 12,4kg. Voitto Kakko 12,0kg. Peter Lindqvist  12,0kg. Roger Nilsson  11,5kg, Jonas Lindgren  11,1kg, Mikael Heikkuri 11kg(Årvara), Niklas Söderman  10,2kg. Resten låg på 9,8kg-5,1kg. Fler namn på fångstmän kommer under dagen.

/Micke

Uppdaterad 08:56 4/7-12

 

Tisadag 3/7-12

Gårdagens facit; Första sommaröringen tagen! 4,4 kg fångstman, Erik Norberg Älvkarleby.
19st laxar. Christian Tevren Tullinge fångade dagens största lax, vikt 15kg(Bagarkurvan). Stefan Hultman Avesta fiskade från Skravlet och fick där en på 11,9kg. Roger Nilsson Gävle 11,8kg. Mikael Laxberg från Avesta fiskade fullt under dagen vid Skravlet, vikterna var 11kg, 9,3kg och 6,5kg. Även Tamer Özturk Orsa lyckades från Skravlet att fånga 3st laxar på vardera 10,5kg, 9,5kg och 9,0kg. Tomas Uf Gimo 9,3kg (Notören). Resterande laxar mellan 5,5kg-9kg. Av dessa kan nämnas att Stefan Karlsson tog en på 6,5kg vid Korallen, Jalle 2st på Hällen.

/Micke

Uppdaterad 2012-07-03 kl 09:19

Måndag 2/7-12

Vatten 13,52: 244 m3

Vatten just nu kl 11.52 : 243 m3

Vatten just nu kl 07.13: 245 m3

Gårdagen gav 20st registrerade laxar , Mikael Norrbelius  14,4kg Micke fick även en på 8,4kg . Johan Skyman Skutskär 13,1kg. Mikael Backman Uppsala 2st laxar på vardera 12,5kg och 12,0kg. Niklas Karlsson Eskilstuna 11,6kg,Mikael Heikkuri Kungsängen 10,5kg, Bosse Jansson, 2st laxar på vardera 10kg och 7,5kg. Nicklas Svanbom Gävle 9,4kg,. Jörgen Svedlund Sandviken 9,3kg. Joakim Wickman sin första lax 9,0kg. Resten mellan 5,3kg-8,7kg.

Perra tappade 2 st (1 nära håv), Håkan Lukkarinen fick sin ett par minuter i 24!

/Micke

Uppdaterad 2/7-12 kl 14,37
 

 

1/7-12

Var jag riktigt nära att bli av med "skägget" med en fisk som satt rätt denna gång, men strax innan håvning gick den loss! Det troliga var att den nappade så försiktigt i blåsten, att jag inte hann ge nt mothugg. Gick som sagt väldigt bra vatten mot utlovade 295 m3 så gick det 437 m3. Såg en fisk landas inna jag åkte hem kl 20.00, så det troliga är att det kom upp en del de sista timmarna. Den som kom upp var en på c:a 10-11 kg, fångstman "Svedda". Det är en hel del "häktare" fortfarande och en anledning kan vara att det sår mycket fisk står fast i älven. Kommer att få svårt att fiska denna vecka, så rapporter från älven mottages med tacksamhet. Perra finns på plats hela veckan så jag kommer att få veta vad som händer och genom honom, men han kan inte vara  överallt.

/Micke

Uppdaterad 2/7-12 06.50

Skall försöka på Bagarkurvan under morgonen för att sen åka tillbaka till Hofors för ännu en veckas kneg. Alltså fiskfritt under vecka 27. Perra blir kvar ännu en vecka så rapporter från honom kommer.

/Micke

Uppdaterad 1/7-12 kl 07,59

30/6-12

Kom upp ungefär 30 laxar idag med en toppnotering på 16+. Perra Carlsson tog sin 100áde lax i Älvkarleby! Mer kommer imorrn. Ev elina fick sin första lax någonsin! Grattis Evelina! En hel del drillningar på Hällen med ganska modest resultat, många klev av eller satt fel, bland dessa var min andra "häkrare" för dagen. Perra tappade en på mina grejjor! Såg en hel del drillningar på Skravlet samt hörde att det kommit upp fisk på "Bagarn" där bla Roger Mellber fick 2. Årvara levererade stort med få fiskare. Alexander Hammarström drog snabbt 3 st! Lennart Hedman drog 2st! samt Tobbe Lindqvist 1. Hörde även om bråk på "Gubbhyllan" där någon tydligen blev av med sitt dagkort! ( rykte?).

/Micke

 

Uppdaterad 30/6-12 kl 24.00

29/6-12

Vattenföring just nu 10.07; 407 m3, vattentemp 17,42

Gårdagen s fiske gav 16 laxar samt en massa felkrokningar! Troliga scenariot är att det stå mycket fisk i älven! Lite varmare i vattnet igen så smäller det igen. Största fisken fick Jalle (14 kg), Saut Tütüncü drog 2 st fina bitar ( 13,5 samt 11,0), Mellis tog även han 2 st (10 samt 8,5). Arunas Lydekaitis lyckades igen! 3 st nu med en på 11,40kg.

Ikväll ska man till älven igen, men denna gång tonar jag ner förhoppningarna lite, kanske ödmjukhet ger utdelning.

/Micke

Uppdaterad 10.17 29/6-12

 

28/6-12

Vatten: 140-350m3/s Temp: 17,14°C

Just nu 356 m3

Gårdagen gav 20 laxar; Störst Kim Bild på fasta (14,1 kg), Nicklas Englund 13,96, Hasse Kvarnström 13,6, Harri Laaka 12,5, Tamer Özturk 12,0, Kimmo Illikainen 11, Urban Henriksen 10,6, Roger Mellberg 10,3. Övriga 12 mellan 9,8-4,7 kg.

Synd att man måste jobba ibland ;)

/Micke

Uppdaterad 28/6-12 kl 07.52

27/6-12

Vatten: 185-300-190m3/s Temp: 16,94°C (just nu går det 405 m3)

Gårdagens vattensänkning gjorde att väldigt många sökte sig till Bagrkurvan. Jag lämnade "Bagarn" run 22.00 och då var det en lång rad hoppfulla fiskare som samlats vid denna pool. Väldigt lite fisk visade sig men till slut kom det upp en stor lax, när Micke Malm hittade rätt medicin för just denna lax som vägde modiga 17,3 kg! Tidigare under dagen fiskade jag bredvid Hikmet Isirgan som landade både sin första och andra för året med nån halvannan timmas mellanrum! Jag fick återigen nöjet att håva en premiärlax! Kul, men nu börjar det bli dags att nån får håva åt mig! hahaha.

Hasse Kvarnström fick en fin en vid inloppet trots det dåliga "draget" i älven. Stefan Hising fick sin sjätte för året! Imponerande! Tomas Lennström lurade upp sin 5 för året på Körsbärsudden, Tomas Björck korallen, Jonas Lundgren (korallen), Pentti Hakulinen 9,50kg ( korallen ) och sist och minst Niklas "spiggo" Söderman 3,80kg ( korallen ).

/Micke

Uppdaterad 27/6-12 kl 10.08

 

Totalt kom det upp 10 laxar denna dag/kväll/natt.

26/6-12

Vatten: 150-300-220m3/s Temp: 17,41°C

Gårdagen var en riktig prövning med både ösregn och blåst! Vi var några tappra själar vid älven som trotsade vädergudarna. Undertecknad hade ett par känningar men inget som ville fastna! Perra och jag började fisket vid Hällen/Inloppet men insåg att vattnet var för lågt (Inloppet)  för att få någon fart på grejorna. Testade en stunds fiske på Hällen och såg en hel del fisk stiga, men på fel sida. Det roliga som hände var att Jan-Peter Näslund fick sin första blanklax "ever"! Grattis igen, undertecknad fick äran att håva denna premiärlax! Kul.

Eftersom vattenflödet var för dåligt vid inloppet och vinden för hård för att känna grejorna på Hällen, så packade vi våra saker och tog oss till Gubbhyllan. När vi kom fram så hade en turist redan fått en fin lax på 12,7 kg som hängde blank och vacker på ställningen. Roteringen funkade perfekt med ett gäng killar som tillät varandra fiska av sina kast o lugn och ro. Tony Berggren (gavleoring.se) fanns på plats och hade en fin bit på nån sekund. Han fick även upp en gös lite senare.

Största fisken för kvällen tog, inte oväntat, Håkan Lukkarinen med en fin bit på 14,2 kg. Det fångades även fisk på "Bagarn" där Lars Sjödin landade en fin lax på 12,6 kg. Notören gav åter utdelning när Lasse Värjö fick en på 10,8 kg. Real Fishing´s Victor Blom uthärdade/stannade kvar vid Hällen och belöningen blev en "larre" på 9 kg. Grattis! Övriga öringar inräknade så stannade facit denna dag på 12 fiskar på land. Bra tycker jag med de få fiskare som fanns vid älven.

/Micke

Uppdaterad 26/6-12 kl 09.05

 

25/6-12

Vatten: 175-200-320m3/s Temp: 18,33°C

Förmiddags passet avklarat, riktigt tråkigt med denna blåst samt regnet, inte nog med det så drar det inget i vattnet! Ska ut igen kl 18.00 men motivationen är lite låg pga vädret! En lax inskriven när vi lämnade älven för middags rasten.

/Micke

Uppdaterad 25/6-12 kl 16.58

 

Vi började gårdagens fisket på Gubbhyllan vid 7 snåret utan att något hände. Testade även Korallspetsen samt ovanför bron med samma resultat. Vi tog beslutet att testa Hällen och Inloppet (tomt även där, men såg iallafall en lax på land vid Skravlet), innan vi tog en liten siesta på 2-3 timmar. Med ny kraft gick vi åter ut på Korallen och testade lite innan "proppen" gick ur älven och flödet sakta men säkert gick nedåt mot c:a 200 m3! Tog ett snabbt "öråd" och bestämde där att gå till "Bagarn" för vidare fiske. Kom fram till en vackert blank nacke och modet steg lite igen. Så faktiskt lite fisk direkt och man blev ännu mer taggad! Efter nån timma så hade några få  kontakter med lax tagits utan att någon lyckats landas. Stefan tappade faktiskt 2 stycken och hans otur från dagen innan fortsatte tydligen! (tappade lax på Korallen när flugfiskare kastade fast i hans lina under drillning, samt att någon nedanför mot bron kastade över hans lina!). Molle drog på en riktig "kluva" och fightade den mot land och min håv. Med endast någon meter kvar (jag såg laxen tydligt), så släppte den förargligt nog! Skägget kvar där med rakhyveln var i princip redan framme! Nya tag Molle! Senare på kvällen drog Sven Tjäder på en fisk som han lotsade nedströms med lyckat resultat och på hans sista dag vid älven fick han med sig en lax på 15,38 kg till Bollnäs. Fick även rapporter om att P-G landat en 10 kg´s  på "Hyllan" samt att Tobbe fått en på  Korallen nedanför Gubbhyllan. Hörde även att det kommit upp ett par på Skaravlet samt att Håkan Lukkarinen dragit en på Hällen. Spridda skurar på fångsterna alltså, detta gör nog att trycket på vissa "heta" platser kanske lättar! När vi kom till kontoret efter 24.00, träffade vi på Mikael Hekkuri som visade upp en fin 13,5 kg´s från Årvara samt Urban Henriksen som fått en på Skravlet. Conny Aston lyckades lura en på Notören under kvällen (10,5 kg). Undertecknads "flyt" håller i sig, tomt igen! Träffade flera "älvprofiler" som även dom väntar på årets första, så man är absolut inte ensam. En av de med missflyt var Hichmeth (ursäkta stavningen) som hade en fin lax max 1 meter från håven innan den släppte! Tråkigt mannen, men nya chanser kommer!

Nåja nya tag i dag!

/Micke

Uppdaterad 25/6-12 kl 08.50
 

24/6-12

Vatten: 280-375m3/s Temp: 17,92°C

Ny dag och nya tag. Måste glömma gårdagens missbedömning och välja pool med större omsorg idag. Perra lyckades iallafall få upp sin 3é lax för året med en på 12,3 kg. Svedda tog en nästan samtidigt på 12,7 kg.

Visst är det kul att så många har hittat till älven, men det medför vissa bekymmer oxå! Det kanske ska till lite utbildning för nya fiskare så att det flyter på lite bättre vid älven och irritation slipper uppstå. Väldigt många nya fiskare på "inkörda" köplatser har problem med hur det går till och trots att tillsynsmän förklarar hur det ska funka, så återgår de "nya" till gamla synder direkt tillsynarna vänder ryggen till. Största bekymret är rörligheten vid  älven samt att kast över linor tyvärr förekommer mest hela tiden. Nåja slut på gnället och som sagt var nya tag i dag :)

/Micke

Uppdaterad 24/6-12 kl 07.04

Midsommardagen 23/6-12

Vatten: 200-300-380m3/s Temp: 18,59°C MULET

Smått otroliga 32 laxar togs upp under Midsommardagen! Själv stod man på helt fel ställe och trängdes och hade endast ett "känn" under hela kvällen! Hoppas på bättre känsla för fiskplats under morgondagen och att det tunnar ur lite med folk vid älven.

Idag bär det av till älven igen. Känns som vädret är lite bättre för dagfisket nu iallafall. Ska ge laxfisket en chans i fyra dagar nu, så man hoppas att känslan jag fick i torsdags hänger kvar.

Jag tar med mig "lapp toppen" så jag kan uppdatera sidan varje dag 2-3 gånger.

Att notera från gårdagen; Perra Carlsson tog sin andra, Yngve Bergström tog 2 samt Lasse Sjödin sin första liksom Kjell Wendin!

"Midsommaraftonen bjöd på riktigt fint sommarväder, välbesökt efter älven och fortfarande bra förhållande för laxfiske. 12st laxar registrerades under dagen där Stefan Jonsson Storvik fångade den största på 13,5kg(Årvara). Thomas Holm Gävle fiskade från Skravlet 13,1kg. Per Carlsson Västerås 12,6kg(Korallen). Pekka Kosonen Kolsva 12,4kg(Korallen). Kjell Wendin Skutskär 11,5kg(Notören). Lars Sjödin Köping 11,4kg(Korallen). Mikael Larsson Eskilstuna 11,3kg(Bagarkurvan). Yngve Bergström från Sala lyckades lura 2st laxar under förmiddagen på vardera 11,3kg och 10,kg. Mikael Heikkuri Kungsängen 10,5kg(Årvara). Jovan Höglund Stockholm 9,4kg(Korallen). Spas Valiov Lidingö 7,5kg(Korallen)"

Källa älvkarlebysportfiske

/MIcke

Uppdaterad 23/6-12 kl 08.29
 

 

Fredag 22/6-12 Midsommarafton!

Vatten: 250-350m3/s Temp: 18,2°C

Var själv och fiskade vid älven under gårdagen. Åkte direkt från jobbet 04.00, för att vara på plats vid älven 05.00. Möttes upp av Perra vi kontoret. Vi bestämde oss för att testa Gubbhyllan innan den "invaderades". Tyvärr väldigt lågt morgonvatten, så fiskchanserna var väldig små redan innan vi blött våra flugor! Trots detta visade sig en hel del fisk (backare).

Efter fyra timmars fiske tog vi beslutet att åka till vårt huvudkontor (Perras husvagn), för att vila våra trötta lekamen (Perra hade bara sovit 1 timme efter att han och Runo filéat larren Perra fick under kvällen).

Vaknade runt 11.30, bestämde att testa Inloppet för att se om det var nån lax som ville ha våra flugor. Det visade sig en hel del fisk i början, men det var svår att få fast å grjorna under långa perioder eftersom favorit luckan numero 6 kördes väldig sällan.

Mot kvällningen (efter att David "yngling" och hans flickvän Frida, varit och inhandlat pizza åt oss alla, fylldes det på med mycket folk, som alla som varit mycket vid älven vet, så är det nästintill omöjligt att få fisk i Inloppet om man är fler än 4 personer (fisken blir skrämd eftersom det är så trångt). Det enda som kom upp var en rättkrokad ÅL! samt undertecknads lilla GÖS! Vi såg aat Urban Henriksen drillade och missade en, men fick sen en "kluva" på 17,26 kg! på Skravlet. Öjving hade ett par känningar på Hällen, annars dött.

Vi tog ett "öråd" och bestämde oss för att avsluta kvällen vi Korallen istället. Väl framme vid nyss nämnda plats så var det action nästan direkt! Det hade redan kommit upp c:a 5 fiskar på "hyllan" (som vi ska skriva ett eget kapitel om senare eftersom Rörliga fisket inte funkar som det ska). Holger gav några drillningar, där jag såg Tommy Muhr drilla minst 2 fiskar, Åke Lavén fick sin premiärlax samt Undertecknad fick nöjet att håva Tobbe Lindqvist tredje lax för året (Grattis). Det var skönt att åter få känna på trängslen på Korallen, när det var tjockt med fiskare vi toppen! Gubbmys! Jag hade faktiskt två riktiga känningar med ganska kort tid emellan! Skönt att va med i matchen igen!

Nu ska jag fira midsommar med hustrun för att sen styra kosan till älven igen på lördag och nya tag med den blanke! Perra hade turen att hans förstående sambo Madde, tog sina prylar och åkte upp till sin man för midsommarfirande vid älven!

/Micke

Uppdaterad 22/6-12 kl 11.01

Torsdag 21/6-12

Vatten: 200-390-300m3/s Temp: 17,84°C

"Det fina sommarvädret håller i sig, förutsättningarna för laxfisket är fortfarande riktigt bra, dock är vattenföringen morgon och kväll lite lägre, främst under morgonen. 15st laxar registrerades under dagen. Urban Henriksèn Hofors fiskade från Skravlet och tog där dagens största på 17,26kg. Tommy Muhr från Gävle tog en lax på 13,8kg från Korallen. Tomas Lennström Gävle fångade under kvällen 2st laxar på 2 olika ställen, en på 13,0kg(Körsbärsudden) och en på 6,5kg(Fasta). Joakim Andersson Harbo 12,0kg(Korallen). Tomas Almroth Uppsala 11,8kg(Årvara). Niklas Andersson Eskilstuna 11,4kg(Bagarkurvan). Tamer Özturk Orsa 11,4kg(Korallen). Jussi Tapio Eskilstuna 10,6kg(Korallen). Tobbe Lindqvist Älvkarleby 10,5kg(Korallen). Ivan Skog Stockholm 10,35kg(Korallen). Nils-Erik Hansson Järbo 10,3kg(Korallen). Resterande laxar mellan 6,5kg-8,0kg. För att underlätta för alla fiskare, RÖRLIGT fiske ska tillämpas."

Hämtat från älvkarlebysportfiske.

 

 

Onsdag 20/6-12

Gårdagens fångstdata visade återigen att det är mycke lax i älven. Tobbe Lindqvist toppade med en 15 kg´s sen tog Örjan Eriksson en fin samt Håkan Lukkarinen sin 3é för året! det kom upp ytterligare 14 fiskar under dag/kväll.

/Micke

Uppdaterad 20/6-12 kl 11.13

Tisdagen 19/6-12

Fick återigen se en bra laxdag från jobbet! Känns frustrerande att inte ens få chansen på dessa steg! Men på torsdag ska vi försöka ta igen förlorad tid vid älven!

/Micke

 

Måndag 18/6-12

Vatten: 300-340m3/s Temp: 16,54°C

En dag med växlande molnighet och lätta vindar, vattenföringen började med 300kubik och låg sedan runt 400kubik. 16st laxar registrerades under dagen varav en på 16,6kg som var den största och fångades av Alexander Fernström Gävle (Bagarkurvan) Alexander fångade även en på 9,6kg. Torbjörn Lindqvist Älvkarleby fiskade från Korallen och fick där en på 13,4kg. Ambjörn Pettersson Gävle stod också på Korallen och fick en på 12,6kg. På Skravlet fiskade Thomas Holm Gävle och Jonas Eriksson Hallstavik och fick där varsina laxar på vardera 12,6kg och 11,9kg. Roger Nilsson Gävle 12,6kg(Korallen). Erik Hansson Bjursås 12,0kg(Korallen). Lars Hansson Bjursås 11kg. Resterande laxar låg på vikter mellan 5,1kg-10,2kg.

källa alvkarlebysportfiske.nu

Satan i gatan vad man längtar till Torsdag! Flugor och sänken redo för drillning på Torsdag, om inte annat så får man känna på atmosfären igen efter 1 1/5 veckas frånvaro! Kommer naturligtvis skriva om vårt fiske. Efter midsommarfirande åker vi tillbaka till älven för 4 dagars fiske för min del och 2 veckor! för Perra, lyckos!

/Micke

Uppdaterad 19/6-12 kl 10.44


 

Gårdagens fiske med väldigt många fiskare gav ett bra resultat med 20 laxar på land. Störst fisk fick Tamer Özturk Orsa 15,3kg(Korallen), Stefan Hising och  Robert Darmetko samt Niklas"Spiggo"Söderman fick 2 vardera! Man längtar tlls Torsdag då Perra och jag ska in och påbörja vårt laxfiske!

/MIcke

Uppdaterad 18/6-12 kl 09.21

 

Söndag 17/6-12 Fallens dag.

I dag var det fallens dag här i Älvkarleby. I och med det så pendlar vattenföringen ordentligt. Det gick mellan 180-400kubik under dagen och vid 3st vattenpåsläpp gick det ca 600kubik. Bästa dagen för året med 20st inskrivna laxar. Störst för dagen fångade Tamer Özturk Orsa 15,3kg(Korallen). Nick Berg Västerås 13,8kg(Korallen). Stefan Hising Skutskär fångade 2st laxar på vardera 13,7kg och 13,1kg båda tagna vid Fasta. Jimmy Falk Åkersberga 13,5kg(Korallen). Mikael Andersson Krylbo 13,5kg(Skravlet). Robert Darmetko Skogås fångade 2st laxar från Korallen 13,42kg och 10,66kg. Roger Nilsson Gävle 12,6kg(Korallen). Jan Thid Genevad 12,1kg(Körsbärsudden). Amir Dadgaranfar Gävle 11,7kg(Fasta) Niklas"Spiggo"Söderman boendes på gräddhyllan i Gävle fångade under kvällen 2st laxar på vardera 11,3kg och 11kg. Håkan Lidberg Hägersten 11,2kg. Resterande laxar låg på vikter mellan 5,0-11kg

 

 

Vatten: 200-360m3/s Temp: 16,71°C sen dras vattnet på kl 12, 14, 16.00

Ok..Dagen efter en 50 års fest kan faktiskt inte vara lika rolig som själva festen! Nåväl, en riktigt lyckad 50 års fest blev det i alla fall, Perras fru o Perra hade ordnat till det kanon med mat, dryck och trevligt sällskap! Man tackar.

Laxtrofens resultat med 10 laxar slår de två föregående åren med hästlängder (förr förra 1, förra 0). Det var c:a 90 deltagare som fiskade i lite halvdant väder. En klar vinnare med 2 laxar utkristalliserade sig när Mikael Axberg fixade segern med en på 11,1 sedan en till på 14,85 kg! Grattis! Han vann både totalt samt största lax.

/Micke

Uppdaterad 17/6-12 kl 13,14

 

Lördag 16/6-12

Då var det dags för laxtrofén, Vatten: 350-380-350m3/s Temp: 17,41°C.

Hoppas kunna lägga ut delresultat samt slutvinnare under dagen. Som ni såg på framsidan så tippar Perra på Niklas Englund som vinnare medans jag sätter mina pengar på Tomas Holm! Ska man gissa vidare så tror jag att Håkan Lukkarinen blir farlig i år samt Peter Boström som haft flyt. Perra hade även Dan Danielsson som hett tips, men vet inte om han deltar.

Gårdagens fångster:  Peter Boström Älvkarleby 14.5kg (Kistan). Conny Bergman Gävle 13,2kg skravlet, Viktor Blom Gävle 12kg Kanalinloppet , Suat Tutuncu Järfälla 11kg gubbhyllan, Robin Ekholm Avesta 10,6kg(Skravlet). Markus Holmström Stockholm 10,5kg(Skravlet). Mustafa Andic Kista 9,8kg(Korallen). Hassan Ali Kista 9,0kg(Fasta). Sven Karlsson Norrtälje 7,5kg(Korallen).

/Micke

Uppdaterad 16/6-12 kl 09.42
 

 

Fredag 15/6-12

Ännu en dag utan laxfiske, jaja.. man får se det positiva att man kommer tokladdad nästa gång! Skrev lite på chatten om vad som hänt under gårdagen;

"det blev 4 laxar igår; Göran Norberg 11,5 skravlet , Stefan Hising. 10,5 fasta , Peter Landström flugspö. 8,1 samt Jussi. Tapio. korallen. 7,95" Ska försöka skriva lite om dagen senare.

/Micke

Uppdaterad 15/6-12 kl 15.15

 

Torsdagen den 14/6 2012

Vatten: 300-330-270m3/s Temp: 16,97°C

Gårdagen blev den bästa dagen hittills i år med nio laxar på land samt flertalet drillningar och hugg som inte resulterade i fångst.

Roligt att notera att Anders Peltokangas fick sin andra för året samt  samt Victors fina larre (grattis Victor). Stor lax finns det gott om i älven, en 16,5 kilos som störst igår är inte fy skam! Vår vän Runo Söderlind fixade en 11,1 kilos på Årvara! Grattis Runo!

/Micke

Uppdaterad 14/6-12 kl 09.23

 

Onsdag 13/6-12

Vatten: 320m3/s Temp: 16,47°C

Känns riktigt tufft att inte kunna åka till älven nu när den fyllts på så laxen hugger! Men man får väl chilla sig till de veckor man kan påverka fisket med FIV (flugan i vattnet) som bla Simon säger :) Laxtrofén blir som vanligt svårtippad och jag kommer att lägga ut mitt och Perras tips innan tävlingsdagen, detta pga Perras 50´års firande gör att vi "slipper" delta i år. Våra tankar är med er som tävlar, nä förresten våra tankar ligger i ölglaset denna dag, PERRA 50 år 16/6-12! Firas i Västerås med övernattning för undertecknads del.

Perra har lovat att det blir "blött" i alla fall :)

/Micke

Uppdaterad 13/6-12 kl 23.18

Tisdag 12/6-12

Vatten: 130-190m3/s Temp: 16,45°C

Vattnet ökat till runt 350 m3!

Morgondagen vigs åt resa till Arvika med min dotter och skolintervju. Tydligen flertalet drillningar idag med två på land. En på Korallen (Örjan Eriksson) samt en på Körsberg

Har inget just nu men vattnet! ojojoj... Mer drag i duschen hemma ;) Hoppas att alla kör mycket med sin elprylar hemma, så de måste dra på mer vatten :P

/Micke

Uppdaterad 12/6-12 kl 22.25

 

Måndagen den 11 Juni

Vatten: 300-360-320m3/s Temp: 16,27°C

Verkliga vattnet var nog inte mer än 150 m3 mot natten.

Var vid älven och såg faktiskt en hel del fisk som var upp, men de 3 vid hängbron var typiska "turistlaxar", alltså sådana som gärna visar upp sig hela sommaren, utan att ta. Håkan Lukkarinen. fin lax på Holgers 11,6 kg, samt tappade en stor, Hichmet tappade nyss fin på gubbhyllan samt Peter Boström en 12,3 kg på kistan och Anders P tappade stor fisk på Koralltoppen. Tyvärr kördes det bara pyttelite vatten mot kvällningen så jag drog hemåt.

Hade lyckan att filma Håkans drillning samt en drillning som inte gick så bra.

/Micke

Uppdaterad 12/6-12 kl 11.39

 

näst störst så här lång 2012 fick Patrik Lundberg Hallstavik, en riktig "kluva" på 18,1 kg! Grattis! Hoppas på bild så vi kan visa upp denna lax. Näst största fick Moreno Marcellini (10,6 kg) och första flugfångade lax för säsongen fick Mikael Sundin på insidan Rabben (3,5 kg) , Grattis!

Motivationen att åka in och testa ökade i alla fall lite med Patriks 18+are. Får se hur dagen utvecklar sig.

Söndag 10/6-12

Vatten: 320-230-350m3/s Temp: 15,21°C

En lax tagen på Korallen. Mer info kommer senare.

 

Imorrn ska jag nog åka till älven för att chansa på en lyckolax :) Kanske kör tisdag med, om motivationen finns där.

Hittils Maj-Juni 12 laxar. Min känsla (med flera från älven) tror att det "riktiga" fisket väntas först till midsommar.

Chansen till nån strölax finns naturligtvis, men de större stegen kommer senare. Jag är inte speciellt orolig över antalet lax som kommer, eftersom exempelvis Lilla Edet slagit gamla Majrekordet på 38 laxar med årets 80+!

Perra har varit och provat fram till c:a 11.00 och sett en fiska vaka under bron, det är det enda. Mer info under dagen.

/Micke

Uppdaterad 10/6-12 kl 21.14

 

Lördag 9/6-12

En lax på 6 kg togs på Holgers nacke, Bosse Sköld fick en fin fisk på 11,5 kg samt Lars en drillning på Gubbhyllan.

Samma resultat som dagen innan med 3 fiskar på land.

Såg endast 1 lax visa sig idag innan jag åkte till Hofors för ett nytt arbetspass. När jag kom hem fick jag en bild av en av våra nya fiskekompisar David Lundström, andra larren på två (2) dar!!! Fler nyheter kommer innan natten eftersom Perra är kvar vid älva..

/Micke

Uppdaterad 9/6-12 kl 00.11

Vaknar till fågelkvitter och en ny dag för laxfiske. Tyvärr kan jag bara fiska halvdag sen hem för ett nattskift. Ska nu äta lite frukost sen ner till älven och se om nåt hänt.

Vattentemp 14,85  Flöde 320-410 m3

/Micke

Uppdaterad 9/6-12 08.46

 

 

Fredag 8/6-12

Haft lite problem med hemsan under dagen, så informationen kommer nu istället. Det har kommit upp 3 laxar ( Störst för dagen David "yngling" Lundström med en hane på 12,7 kg, nästa lax kom upp först på kvällningen, fångstman Niklas Mattsson 8,4 kg, en liten stund senare fick Tarik en på 9,3 kg på fasta. Under dagen och kvällen syntes inte många laxar till. Det var en fel krokad samt någon enstaka tappad (Skravlet, Årvara). En väldigt fin dag som övergick till en skön kväll där enda störningen var att myggen kommit!

/Micke

Uppdaterad 9/6-12 kl 01.10

Gårdagens fångst stod Svedda för med en lax på 7,5 kg. Vattentemp14,17 Flöde; 390-430 m3. Idag ska vi pået! Slutar 14.00 sen!

/Micke

Uppdaterad 8/6-12 07.06

 

Torsdag 7/6-12

Fick rapport  från Tommy om en tappad lax på Korallen klockan 11.00. I morrn åker jag o Perra dit själva, så då kommer jag att rapportera live både fredag och lördag!

Skitfiske o gonatt :)

/Micke

Uppdaterad 22.51

Inget att rapportera ännu, men håller korpgluggarna öppna! Skulle tro att det kommer upp ett par laxar idag! Fint väder (med lite regninslag), bra vatten samt stigande temp, ja... det kommer nog upp nån idag. Får säkert nån rapport under em, kväll eller natt.

 

Vaknade och fick se solen direkt! Den behövdes verkligen efter det väder som varit! Läste på Tonys gavleoring att det drillats minst 15 laxar efter älven igår. Sen på natten runt 23.30 hade det drillats en riktigt stor lax på korallen! Snart Fredag hoppas jag, så jag kan vara på plats vid älven. Man vill ju vara med nu när det verkar som det är stor lax uppe!

Vattentemp: 13,19 Flöde; 400 m3 Soligt, N 2-4 m/s

/Micke

Uppdaterad 7/6-12 14.57

 

Onsdag 6/6-12

Vattentemp: 12,79  Flöde; 450 m3

Två laxar på land och flertalet kontakter, Svedda tappade tydligen nåt riktigt stort! Helt klart stor lax i älven just nu...mmmm lovande!

Yngve Bergström 9,1 kg, nu är det på GGGG!

 

Uppdaterad 6/6-12 22.20

Haiders 21,1 kg´s kluva

Snackade lite med Heider på telefon och han sa citat" trodde det var en liten en när den började gå uppströms, men sen vände den och då förstod jag att den var stor. Tog c:a 15 minuter att få den på land"

Jag frågade eller rättare sagt påstod att det var årets vinnarlaxen han fått och det hoppades Heider förstås :)

Kul! och vi på Laxdrill grattar återigen Heider för denna praktlax!

Enligt Molle har tydligen Haider tagit en larre på Gubbhyllan idag! Tydligen har det även tappats några! Nu ni är det på G! Skit att man inte kan åka till älven förrän på fredag!

/Micke

Den lax jag skrev om igår togs av Arto Toikkanen Skutskär och vägde 12,7 kg. En felkrokad på korallen samt några tappade.

 

 

Uppdaterad 6/6-12 12.04

 

Tisdag 5/6-12

Perra rapporterade nyss (22.34), att en lax kommit upp på Skravlet! Kul att 4án kommit.

Hörde från Perra att det drillats på Korallen, annars  så såg Perra en fisk som var upp och visade sig fler ggr.

Idag går det ännu mer vatten (520 m3) och vattentempen stigande (12 grader). Gårdagen blev ännu en nolla men med 5 laxkontakter. Kan vara så att det är på G med laxfisket nu! Fler rapporter kommer under dagen.

/Micke

Uppdaterad 5/6-12 22.24

Måndag 4/6-12

Brrr... Kallt i vattnet nu. Från 16-11 grader, inte bra! Vattenföringen fortfarande bra 420-470 m3. Läste dock på Molles chatt att PG, Per och Gösse drillat varsin lax idag! Kul! Finns helt klart lax i älven nu.

/Micke

Uppdaterad 4/6-12 kl 18.42

 

Söndag 3/6-12

Har fått lite rapporter från kylslagna fiskare i Älvkarleby och fisk finns det, vissa fiskar har faktiskt stannat till i älven.

Själv har jag varit hemma  i Hofors och hjälpt till med kanottävlingarna som ägt rum i Hofors, där b la Sophia Paldanius deltagit (OS klar). Hoppas få rapport om läget under kvällen av Perra, som fiskat i älven idag.

/Micke

Uppdaterad 3/6-12 17.16

 

Lördag 2/6-12

Ja ni fiskefantaster, idag blir det då inge fiske från min sida, ösregn, storm och iskallt, nänä, finns fler dagar på laxsäsongen med bättre väder som lockar oss fiskare. Som jag skrev i chatten som svar till Tommy " Perras förtält drog inatt och husvagnen skakade.."

Nya tag imorrn för er som har möjlighet. Hoppas på rapporter från älven. Skitfiske alla vänner av laxfiske :)

/Micke

Uppdaterad 2/6-12 11.18

 

Fredag 1/6-12

Ytterligare 1 drillning under kvällen av David, (sorry mannen glömt ditt e-namn)  från Stockholm (film kommer att ligga ute om ett tag som Niklaus Storås filmade) samt ett redigt hugg för Tobbe Lindqvist. En hel del fisk sågs stiga i älven och Runo stod på Årvara, där det kom ett skapligt "flak" under kvällen. Ganska mycke folk på korallen (många från "gamla gardet) samlades, så "laxkänslan med armbågs lucka" infann sig faktisk. Fick inte med detta på bild men några fastnade i alla fall;

Uppdaterad 2/6-12 09.15

 

Åkte hit direkt efter jobbet 04.30. Började fiska på korallen och efter en stund slet det faktiskt i en riktig "kluva" på c:a 15 pannor! Efter ett tags drillande fram och tillbaks så har jag den på ett par meters håll! Ensam vid hela älven känner man sig ganska utelämnad till turen. Och helt plötsligt rusar den en 30 meters repa så det brände i tummarna! Rakt in i korallstenarna och skar av linan på både sänke och tafs! Skiiiit också! Första vill! man faktiskt ha upp, så att stressen släpper! Kul var det i alla fall med en riktig spöböjare på!

Hörde även att Öjving tappat en igår på Gubbhyllan! I princip landad o klar!

/Micke

Uppdaterad 1/6-12 17.20

 

Torsdag 31/5-12

Jobbet har tagit dagen i anspråk ännu en dag. Laxen från igår vägde 13 kg och togs som ni kanske sett av Nikolay Nedev Farsta. Grattis! Syns vid älven Nikolay.

Vatten temp i dag 14,9, flöde 360-410 m3, vattnet på väg ned alltså. I morgon fredag åker Perra o jag till älven för att prova lite om laxen är uppe. Mer info kommer under dagen/kvällen. Jag åker direkt efter jobbet (04.30)! Se upp laxar! Hahahaha.

/Micke

Uppdaterat 31/5-12 kl 19,31

Onsdag 30/5-12

Lax tagen på Gubbhyllan idag, c:a 12 kg!

Tydligen har det drillats lax på Fla men tappats, ska även ha visat sig en larre innanför Rabben, (Cribba rapporterade till Molle på www.storfiskaren.se ).

Har tyvärr inte kunnat skriva något framtill nu p g a arbete. Inget har hänt under dagen (som jag vet om), vattentemp fortfarande sjunkande (15.30 grader), luft nere i 3 grader, vattenföring 530-500 m3. Ska kolla runt lite om det händer nåt vid älven och uppdaterar om en liten stund. Helgvädret verkar bli lite bättre än första prognoserna (enligt uppdaterad YR.nu).

/Micke

Uppdaterat 30/5-12 kl 20.56

 

Tisdag 29/5-12

Nya fakta från älven; vatten ökat till 550 m3 mot utlovade 500 m3, handfull fiskare efter älven inget har hänt. (fotnot; första laxen tagen i Ljusne! 16,1 kg)

Jonas Nordström (första laxen 3´e året irad! Iljusne)

Bild upplagd av Viktor Gustavsson (Teamblankoring.blogspot.se)

ÄlvkarlebyRiverTeam grattulerar! Jonas!

Fakta Älvkarleby idag: Vatten 500 m3, temp 15,39 i H2O, luft 7 tryck 760. Kyligare väder ett tag nu, bra? ja, för vattenflödet.

Gårdagen gav noll i händelser från älva, förutom det jag så på gavleoring, där Tony säger att "Jösse tydligen haft något större på i "pumpen", men som alla vet så närmar sig det riktiga laxfisket dag för dag. Hoppas att någon hör av sig om nåt händer. Troliga scenariot är att det är så få fiskare vid älven att de småsteg som kommer, går förbi obemärkt.

/Micke

Uppdaterat 29/5-12 kl 17.20

 

Måndag 28/5-12

Gårdagen gav inget mer än Perras tappade "kluns". Vi på ÄlvkarlebyRiverTeam vilar från fisket ett par dagar, så vi kommer utvilade till älven i helgen. Tar gärna emot rapporter från älven om ni har något att berätta. Kolla under bilden på mig på första sidan och klicka på webbmaster, så får ni kontaktinformation till både mig och Perra ( Perras under c/o)

Vattentemp 16.08, luft 14 grader samt vattenflöde 560-480 m3 (källa älvkarlebysportfiske).

/Micke

Uppdaterat 28/5 -12 kl 13.28

Söndag 27/5-12

Skulle egentligen inte fiska så länge idag, men efter att ha sett 2 olika steg komma upp så blir man nog kvar en stund till. Fisk har även suttit på grejorna för Perra, men den klev oturligt nog av! Jag hann i alla fall se "larren" när jag stod beredd att håva den, min bedömning utan att ta i, är att det var en 15+ are! Jag tycker verkligen synd om Perra, för första laxen för säsongen vill man faktiskt ha i håven! Jaja, ny kast nya chanser Perra :)

Uppdaterad 27/5-12 kl:14.52

Fisket idag kommer att bli intressant, riktig högsommarvärme och sjunkande vatten (15.04 i vattnet, 565-500 m3), kan vara så att man kommer att se något "flak" komma stigande idag! Rapport kommer under dagen.

/Micke

Lördag 26/5-12

Perra, Bjurs och undertecknad körde på Körsbärsudden utan någon lycka, men på korallen hände det saker under eftermiddag, kväll. Av det vi hörde tappades det minst en blänkare och Niklaus Storås fick 1 på 6,8 kg. Andra laxen på land alltså!

Ny dag, nya tag. Tar apostlahästarna ner K-udden för ännu ett försök att lura den "Blanke". Känslan är den att chansen finns, men att det ska mycket till för att få en blänkare på land. Återstår nog 1-2 veckor innan fisket kommer igång (tror jag).

/Micke

 

Fredagen den 25/5-12

Enda fisken i älven idag undertecknads öring på 1,5 kg, väldigt blank och nystigen kl 21.30. Vid hugg vet man ju inte vad det kan var men snart insåg jag att det var en modest öring, men kul ändock:

Då var man på plats i Älvkarleby. Slutade 04.00 på jobbet, tog bilen direkt till ÄlvkarlebyRiverTeam´s huvudkontor (Perras husvagn) hahaha, sov ett par timmar sen på fisket! Perra kände en fisk och Molle likaså, jag var också i något samt Anders Peltokangas fick några fjäll på kroken. Vi avvaktar nu nån timme till dess att "Cribba o Molle kommer till vindskyddet för lite förfriskningar samt fiske. Rapport kommer om fiskelyckan.

Kontorsvy:

/Micke/Perra

Torsdagen den 24/5

Väntan över! Första laxen på land! Simon Hansen gjorde det igen! 15 kilo! på Körsbärsudden!

Jaha, jag var inte helt fel ute med mina spekulationer! Första "Blänkaren kom upp en dag tidigare än jag förutspådde! Kanske man ska ta över efter Saida? Hahaha, nej men alla tecken tydde på helgen (eller idag)

En dag till har gått och vi närmar oss helgen då jag tror första blänkaren kommer upp på land! Den där pirrande känslan börjar verkligen infinna sig, den när man vet att ett hugg kan vara en 20´plussare! Den känslan finns inte under öringsäsongen, som har sin egna tjusning.

Såg att Tony skulle till älven under eftermiddagen och hoppas jag får nån rapport av honom via gavleoring, eller på vår chatt.

Undertecknad och polarna Perra/"Bjursdanne" (Perra redan på plats) Ska försöka lura den blanke under helgen och kamera /datorn följer naturligtvis med, så jag kan rapportera vad som händer o sker på www.laxdrill.se.

Älvkarleby: Vattentemp: 13.01 grader, luft 9grader, vattenflöde 720 m3, vind Nö 1-3 m/s växlande molninghet

/Micke

 

 

23/5-12

Kollar under dagen hur det gåt på laxfronten i Älven eller om det fiskat bra vid Understen. Vattnet fortfarande väldigt högt i älven men tecken på att det går ner finns (från 750-710 m3), vattentemp 12,68.

/Micke

 

22/5-12

Ny dag är lika med en dag närmare premiärlaxen. Nu börjar jag verkligen längta! Alla tecken tyder på att laxen är på väg. Hoppas att vi får se första blanka redan till helgen, eller före? Förkylningen håller faktiskt på att ge sig, så älvturen till helgen verkar faktiskt bli av. Hoppas vi syns vid älven till helgen.

/Micke

 

 

Första laxarna har visat sig vid Hunsen!

Fick rapport om att lax synts till vid Hunsen idag 21/5-12. En lax på c:a 10 kg välvde på väg uppåt i älven.

 

I väntans tider:

Lite statistik från förra årets slutställning A-fisket

 

Öringsfisket officiellt slut för våren/Laxfiske väntar!

Jaha, så var öringsfisket ett avslutat kapitel och förväntningarna på årets laxfiske ökar, undertecknad och Perra gör ett försök på första "Blänkaren" till helgen.

"skitfiske"

/Micke

 

 

 

 

 

Havstur 17/5-12

Var ute i havet och provade efter öringen ett par timmar i går (Torsdag) men dom var inte där. Avslutade med en kort sväng till älven , men det är nog bara att vänta in laxstegen.

 

Älvturen blev lite av ett konstaterande

Som vi misstänkte är älven inne i en viloperiod mellan öringsfisket och laxfisket. Vi tar nu en liten paus med älvfisket men fiskar naturligtvis annat, så snacket fortsätter även fram till första "blankingen". Min förkylning ställde till det för mig, så hemfärden blev en dag tidigare än menat. Perra stannade kvar, så jag inväntar på sen rapport från honom.

Ett ytterligare problem just nu är det höga vattenflöde som släpps på ( idag 700-730 m3). Tips på fiskeplatser vid detta höga vattenflöde: Kanalutloppet, kanalen samt Fasta.

/Alis

Tur till Älven idag 16/5 2012

(om förkylning inte ställer till det)

Idag bär det iväg till Älvkarleby för lite rekreation. Chansen till Laxhugg är väldig liten men en öring kan faktiskt tänkas hugga. Perra och jag ska även ta lite bilder till hemsan så turen blir lyckad hur som helst. Vi kommer även att filma nån snutt, så hoppas det blir på drillning :)

/Alis

 

 

Laxfiske